Специализираната болница по очни болести за активно лечение (СБОБАЛ) във

...
Специализираната болница по очни болести за активно лечение (СБОБАЛ) във
Коментари Харесай

Болница във Варна обявява целогодишна програма за борба с глаукомата

Специализираната болница по очни заболявания за интензивно лекуване (СБОБАЛ) във Варна афишира целогодишна стратегия за битка с глаукомата, оповестиха от пресцентъра на Медицинския университет в крайморския град.

От образователното заведение напомнят, че втората седмица на март е отдадена на битката с тази болест. Заболяването е наричано " тихият апаш " заради обстоятелството, че прогресията е мудна, без признаци и постоянно остава незабелязана за пациентите. Това е повода профилактичните прегледи да са главното средство за ранна диагностика на болестта.

По традиция СБОБАЛ е основател на профилактични стратегии през тази седмица. През 2022 година, след оценка на обстановката и въздействието на пандемията от COVID-19, екипът на болничното заведение взе решение да бъде оповестена целогодишна стратегия за профилактика, диагностика, следене и лекуване на глаукома.

Специалистите ще заделят 20 % от своите часове по здравна каса за пациенти с риск от глаукома - родственици със болестта, пациенти, които в никакъв случай не са правили профилактичен обзор за глаукома, а са над 45 години, пациенти с измерено високо вътреочно налягане, на които не е направена прецизна диагностика.

За диагностика на глаукомата е значимо измерването на вътреочното налягане. Лечебното заведение разполага с най-точния уред за това, който освен мери дебелината на роговицата и нейната устойчивост, само че дава и прецизни стойности с висока повторяемост.

Глаукомата е заболяване на зрителния нерв, заради което структурното и функционално проучване е наложително за диагностика и оценка на прогресията на болестта.

За задачата болничното заведение разполага с най-модерния оптичен кохерентен томограф, прочут измежду пациентите като скенер, който дава анатомична оценка на клетъчно равнище.

Функционалните загуби се правят оценка с периметрия - проучване, даващо характерностите на зрителното поле - периферното зрение, която се прави с компютърна система, употребяваща голям брой логаритми за прецизна оценка на нарушаванията.

Новото за т.г. е потреблението на система с изкуствен интелект, която проучва проучванията и дава информация по едно и също време за структурните и функционалните промени. От здравното заведение молят към пациентите да не не помнят, че без значение от пандемията, има и други болести и техните профилактика и лекуване би трябвало да продължат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР