Специалистите са обезпокоени от проблема с предозирането с витамини, особено

...
Специалистите са обезпокоени от проблема с предозирането с витамини, особено
Коментари Харесай

Предозирането с витамини е опасно

Специалистите са обезпокоени от казуса с предозирането с витамини, изключително в бебешките храни. Крайно рискова през лятото е сегашната фешън фикс идея по моновитамините, изключително мастноразтворимите, споделя Светлана Бронникова, началник на лечебните стратегии на Центъра за интуитивно хранене и психотерапия на хранителни разстройства IntuEat, пред организация Prime.

Според нея в днешно време постоянно се създават медикаменти и хранителни добавки, съдържащи огромни дози от дейното вещество. Тяхната цел е бързо да компенсират неналичието на избрани витамини. Можете да ги закупите без рецепта и без медицински надзор върху приема им.

Бронникова акцентира, че е неприемливо да одобряваме такива медикаменти или хранителни добавки, без да се консултираме с доктор. " Най-опасно е предозирането с мастноразтворими витамини, защото те се усвояват бързо и добре и се извеждат постепенно от организма. Най-неприятните предозирания са тези с витамин А и витамин D. И двата витамина са нужни на организма, само че са рискови, в случай че се употребяват неконтролируемо, изяснява експертът.

Излишъкът на витамин D предизвиква хиперкалциноза, която е изключително рискова при някои болести и усилва риска от рак на белия дроб при пушачите. Огромните дози витамин А могат да причинят сърдечни и бъбречни проблеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР