Специалистите от руския атомен сектор замислят създаването на мобилна версия

...
Специалистите от руския атомен сектор замислят създаването на мобилна версия
Коментари Харесай

Росатом“ обмисля създаването на мини АЕЦ на колела

Специалистите от съветския атомен бранш замислят основаването на мобилна версия на атомна електроцентрала с дребна мощ до 10 МВт „ Шелф-М “, е съобщил заместител генералния шеф на „ Росатом “ и шеф по развиването на интернационалния бизнес Кирил Комаров. В портфолиото на „ Росатом “ има набор от атомни електроцентрали с дребна мощ – от единици до стотици метавата, е декларирал Комаров в изявлението си във вторник на пленарното съвещание на интернационалния конгрес „ Атомекспо-2022 “. В този набор има и реакторна апаратура „ Шелф-М “ с мощ от 10 МВт. Тя е доста елементарна за обслужване и може на практика съвсем изцяло да бъде съединена в цех или превозена до мястото на сглобяване при осъществяване на минимални строителни интервенции.
„ Освен това в този момент обмисляме по какъв начин да се опитаме да създадем мобилна версия – несъмнено, при съблюдаване на всички условия за сигурност “, е добавил Комаров, представен от съветските осведомителни организации. По-късно той заяви, че компанията може да предложи на Индонезия план за плаваща АЕЦ. По думите му, без значение от сезимиката и нуждата от отбрана от цунами, въпреки всичко в страната има подобаващи места за разполагането й. Доставки на уран През тази година „ Росатом “ е подписал 12 контракта за доставка на уранови артикули с клиенти от седем страни, е съобщил също по този начин Комаров, само че без да се прецизира за какви средства става въпрос.
През 2021 година съветската компания е подписала 31 контракта за доставка на уранова продукция с клиенти от седем страни, прецизират организациите. Освен това „ Росатом “ разчита за довеждане докрай през идващите няколко години на технология, която да даде опция за започване на промишлено асимилиране на находище на уран в Танзания.
Mkuju River в Танзания е измежду най-перспективните уранови планове в света. Според данни на Uranium One, към 31 декември 2016 година потвърдените и евентуални ресурси там се правят оценка на 25,9 хиляди тона.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР