Специалистите от Отделението по ревматология в УМБАЛ „Пълмед“ д-р Любомир

...
Специалистите от Отделението по ревматология в УМБАЛ „Пълмед“ д-р Любомир
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за определяне на риска от остеопороза в ДКЦ „Пълмед“

Специалистите от Отделението по ревматология в УМБАЛ „ Пълмед “ доктор Любомир Сапунджиев, шеф поделение, и екип, афишират безвъзмездни прегледи за установяване на риска от остеопороза и при индикация осъществяване на остеодензитометрия (измерване на костна плътност) с последно потомство DEXA уред. Те ще се правят в ДКЦ „ Пълмед “ от през днешния ден, 21-ви февруари, до 21 март, с авансово записване на тел. 032 607 300 или онлайн през системата на, оповестяват от болничното заведение.

Прегледите се реализират всеки работен ден от 12:00 ч. до 14:00 ч. и са ориентирани към дами над 60-годишна възраст.

„ По време на прегледа на всяка пациентка ще се реализира пресмятане на самостоятелния риск от фрактура и при потребност гратис ще се мери и костната компактност “, прецизира доктор Любомир Сапунджиев, шеф на Отделението по ревматология в УМБАЛ „ Пълмед “.

Остеопорозата е измежду най-честите обществено значими болести и най-честото метаболитно костно заболяване. При нея се следи понижена издръжливост на костите, което води до нараснал риск от счупвания. Честотата на остеопорозата нараства паралелно с удължаването на продължителността на живота. Застаряването на популацията, измененията в метода на живот (тютюнопушене, корист с алкохол, нерационално хранене, понижена физическа активност) водят до увеличение на честотата на остеопорозата и на нейните затруднения.

Остеодензитометрията е способ, който се ползва в целия свят и е неоспорим в диагностиката на остеопорозата и установяване на фрактурния риск. Специалистите предлагат годишно премерване на костната минерална компактност и в случаите на следене на резултата от провеждано лекуване. Изследването е извънредно значимо за дами в менопауза и такива с ранна менопауза (преди 50-годишна възраст), или оперативно провокирана менопауза по разнообразни медицински показания.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР