Специалисти са открили на субтропичните японски острови Амами-Ошима и Токуношима

...
Специалисти са открили на субтропичните японски острови Амами-Ошима и Токуношима
Коментари Харесай

Oткриха орхидея в Япония, която не цъфти никога

Специалисти са разкрили на субтропичните японски острови Амами-Ошима и Токуношима непознато до момента на науката цвете - орхидея, която дава плодове, без да цъфти , оповестява уеб сайтът Phys.org.

Новият тип е наименуван Gastrodia amamiana . Орхидеята спада към така наречен микохетеротрофи - растения, които се отхвърлят се от фотосинтезата и се трансформират в паразити, като се храният с хифи на гъби-приемници.

Тъй като не се нуждаят от слънчева светлина, въпросните растения се появяват над земята единствено през късите интервали на плододаване . Това ги прави сложни за разкриване и систематизиране, означават учените от университета на Кобе.

Специалистите са открили, че цветовете на Gastrodia amamiana постоянно остават под формата на твърди пъпки . Подобно на доста други нефотосинтезиращи растения, тези орхидеи виреят на тъмни места в гори, където опрашващите инсекти рядко летят.

Учените позволяват, че разтварянето на цветовете би лишило прекалено много запаси от растението , заради което в хода на еволюцията то е развило способността за самооплождане в затворена пъпка.-->

Специалистите допълват, че защото са паразити, микохетеротрофите могат да съществуват единствено в постоянни екосистеми с огромен ресурс от хранителни субстанции.
 
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР