Специалисти от Тексаския университет в Остин съобщиха, че започват издирването

...
Специалисти от Тексаския университет в Остин съобщиха, че започват издирването
Коментари Харесай

Биолози ще търся рядка риба


Специалисти от Тексаския университет в Остин оповестиха, че стартират издирването на рядка риба – тип северноамерикански сладководен сом, който живее в подземните водоеми в щата, оповестява тв канала KSAT.

Рибата е единственият представител на рода Satan eurystomus (лат. Широкоустен сатана). Тя е открита в средата на предишния век, само че за финален път учените са видели такава риба през 1984г. Биолози издирваха рибата от 2006 до 2010г., само че безуспешно. Сега откривателите търсят финансиране, с цел да проведат нови изследвания на място, които да им оказват помощ да схванат какви фактори са довели до намаляването или изгубването на типа.

Рибата Сатана се отличава с неявяване на очи, транспарантна кожа, смален плавателен мехур и хрущялен череп за разлика от своите близки родственици. Тя стига 13 см дължина и живее в артезианските кладенци на Тексас.

Според учените тази риба може да им опише доста за цялата екосистема на подземните водоеми в района, защото тя е един от най-хубавите хищници. Рибата дявол в действителност е удивително творение. Повечето хора от Сан Антонио не знаят, че тя живее под тях. Замислих това проучване, с цел да изясня какво се случва там долу и да повиша осведомеността на хората за биоразнообразието на щата. /РИА-Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР