Спестяванията на големи суми в банките нарастват с впечатляващи размери,

...
Спестяванията на големи суми в банките нарастват с впечатляващи размери,
Коментари Харесай

Депозитите от над 1 млн. лева са нараснали с 30% за година

Спестяванията на огромни суми в банките нарастват с впечатляващи размери, откакто финансовите институции отстраниха наказателните " такси за предпазване на парични средства ", наложени в последните две години, написа

Депозитите на семействата от над 1 милион лв. да вземем за пример са се нараснали за последните 12 месеца с към 30% - и като численост, и като размер, демонстрират данните на Българска народна банка. В края на юни " милионерските " депозити са 1324 и по тях има общо над 3.628 милиарда лева Година преди този момент броят им е бил 1042, а парите в тях - 2.778 милиарда лева

С над 20% са се нараснали за една година и депозитите със суми над 200 хиляди до 500 хиляди лева, както и тези сред 500 хиляди и 1 милион лв.. Първите са достигнали 19 150 като брой с 5.366 милиарда лева в тях, а вторите 2 718 с общо 1.856 милиарда лева

Ръст от 30% за една година се следи и при фирмените спестявания над 1 милион лв..

Българските банки към момента задържат на нулеви равнища лихвите по депозитите на своите клиенти - компании и жители, макар многократните покачвания на главните лихви в последната година от Европейската централна банка.

Все отново, малко откакто ЕЦБ направи първото повишаване през юли 2022 година, банките у нас, които бяха въвели наказателна такса за огромните спестявания, я отстраниха. В множеството случаи тази такса засягаше влоговете над 400 хиляди лева и беше в размер на 0.7% върху превишението над 400 хиляди лева Това принуди притежателите на огромни сметки да ги разбият на по-малки, с цел да избегнат наказателната такса. Сега евентуално те още веднъж сплотяват сметките си, откакто към този момент няма " такса за предпазване на парични средства ".

Големите банки у нас обаче не престават да не дават никаква рентабилност върху спестяванията на жители и компании, без значение от политиката на ЕЦБ, която неколкократно усили главните си лихви, в това число и лихвата по депозитите, през последната година.

Някои от огромните банки даже не престават да не оферират откриване на депозити и държат спестяванията на клиентите си на разплащателни сметки, при което всеки месец им начисляват такси за обслужване, както и такси за внасяне и изтегляне на пари.

Лихвената статистика на Българска народна банка въпреки всичко демонстрира придвижване нагоре при депозитите през последните месеци. По данни от юни междинната рента по левовите новооткрити депозити се е покачила до 0.7% - за съпоставяне през юни 2022 година тя е била 0.1%. Този растеж главно се дължи на по-малките банки у нас, които през последната година започнаха очевидно покачване на лихвите по депозитите в опит да привлекат клиенти. Проверка в платформата " Моите пари " демонстрира, че няколко банки у нас дават рентабилност от 1 и над 1% за едногодишни депозити. За двугодишни депозити предлаганите лихви са над 2%.

В края на второто тримесечие на 2023 година броят на депозитите на семействата леко понижава, само че парите в тях като цяло не престават да порастват макар неналичието на рентабилност в огромните банки и скромните лихви в по-малките финансови институции. Размерът на спестените пари в края на юни 2023 година нараства на годишна база с 10.4% и доближава 74.675 милиарда лв..

Преобладават депозитите с размер над 50 хиляди до 100 хиляди лева - делът им е 18.2%. С висок дял са и спестяванията на суми сред 100 хиляди и 200 хиляди лева - 17% от всички депозити на семействата. Депозитите със суми над 1 милион лв. към този момент са съвсем 5% от всички депозити на семействата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР