Спестяванията на домакинствата могат да бъдат защитени от нулевите лихви

...
Спестяванията на домакинствата могат да бъдат защитени от нулевите лихви
Коментари Харесай

Как спестяванията на домакинствата могат да бъдат защитени от нулевите лихви по депозитите в банките

Спестяванията на семействата могат да бъдат предпазени от нулевите лихви по депозитите в банките. Алтернативата са фондовете на паричния пазар, които са безрискови и с по-висока рентабилност, настояват специалисти.
Как да управляваме парите си без риск и при по-високи лихвени проценти?
За последната една година банковите депозити на семействата и компаниите са нарастнали с 14% до 119 милиарда лв.. Размерът на спестяванията напълно покрива този на заемите в банките и това дефинира упованията депозитните лихви да се запазят дълго към нулевия %, разяснява Джулия Кацарова, финансист от компания за ръководство на активи:
" Банките нямат потребност от нашите пари, тъй като имат свръхликвидност ".
Фондовият паричен пазар е опция за по-високи приходи за българите, които не обичат да поемат опасности за спестяванията си, поучават финансистите.
 Максималната рентабилност за вложителите тук отразява доходността на централната европейска банка по главните лихвени проценти към 3.5 на 100 сега, изясни Джулия Кацарова и уточни още от преимуществата на фондовете финансови пазари:
" Това за нас е най-хубавата опция на депозитите и в действителност при равни други условия и фондът на паричния пазар, и банковият депозит са нискорискови, специфичност на депозита е, че в случай че изтеглиш предварително, губиш лихвата насъбрана по депозита, до момента в който при фондовете на паричен пазар това не е по този начин.
Минималната сума, с която вложителите могат да се включат в този пазар, е 1000 евро.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР