Спешно се търсят варианти за осигуряване на вода на Своге,

...
Спешно се търсят варианти за осигуряване на вода на Своге,
Коментари Харесай

Спешно се търсят алтернативни източници на вода за Своге и околността

Спешно се търсят разновидности за обезпечаване на вода на Своге, Искрец, Свидня и част от село Церово. Дори и някой от тях да бъде сполучлив, обезпечените количества може да се окажат незадоволителни за задоволяването на потребностите на хората от региона. По адресна регистрация в засегнатите обитаеми места живеят 12 000 души, само че поради лятото се допуска, че действителният им брой е по-голям.

Към момента са обезпечени 99 000 литра питейна вода от държавните запаси за популацията на община Своге. Помощ има и от други общини.

Това заяви основен комисар Николай Николов - шеф на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", на брифинг в Министерския съвет.

Във вторник, откакто река Искрецка, която обезпечава за обитаемоте места в региона, изчезна ненадейно. Причината за пресъхването ѝ все още е незнайна.

Алтернативи

По думите на Николов се работи по няколко други възможности за доставяне на Своге с вода. Една от тях включва пренасочване на водата от водохващане под връх Петрохан. То е употребявано за пълнене на водоем, от който с вода се зарежда Берковица, изясни Николов. Сега това водохващане ще бъде напълно ориентирано към село Искрец. Целта е водните количества да отидат в Студена река, която дава част от водата на река Искрецка. " Надяваме се да даде резултат, чакаме подобен до един-два дни ", разяснява Николов.

Студена река е забавна с това, че внезапно изчезва в Понор планина, която е карстова. След това водата от нея се появява в изворите при Искрец и дружно с водата от река Брезе образува река Искрецка, която изчезна във вторник. В средата на предишния век локалните хора създали опит като боядисали водите на Студена река преди неочакваното ѝ изгубване в планината. Оказало се, че оцветената вода се появява още веднъж край Искрец, което е на 10-ина километра по права линия от нейното губилище. От изворите при Искрец се обезпечава и водоснабдяването на общината.


Столична община също изпрати вода за Своге. Сн. Столична община

Комисар Николов изясни, че все още Студена река е с доста дребен дебит. С пренасочването на водохващането под връх Петрохан той е повишен с 30-40 литра в секунда. По данни на локалната власт за потребностите на популацията е необходим дебит от 120 литра в секунда.

Другият вид, който следва да се изследва от хидрогеолози, е да се направи връзка с " огромно подземно езеро от мрежата пещери, която е с дължина към 200 километра, и да се реши въпросът в близко време ".

Получихме съдействието на министъра на районното развиване за консултиране със експерти, хидрогеолози, които познават планината, да подскажат вероятните най-удачни разновидности за възобновяване на водата, добави комисар Николов.

" ВиК-Своге вършат опити за различен водоем, с цел да може най-малко част от града да снабдят. Чакаме камион с бетонови пръстени от София ", изясни Тихомир Георгиев от спешния щаб в Своге , представен от БНР. Той добави, че очакванията са до на следващия ден да има " най-малко някаква част вода ".

" Започва спешно създаване на сондаж, който да обезпечи вода в трите села в община Своге, които останаха без вода преди няколко дни ", заяви за Българска телеграфна агенция зам-кметът на общината Валентин Михайлов . В сряда специалисти щели да създадат оглед, с цел да преценяват къде тъкмо по поречието на река Искрецка да бъде осъществено водохващането. Зам-кметът съобщи, че сондажът ще е в помощ на популацията, само че няма да може да задоволи всичките му потребности.

По-късно от ВиК София област оповестиха, че стартира построяването на два шахтови кладенеца. Помпите за тях трябвало да дойдат в четвъртък и " в границите на деня ще стартира подаване на вода по довеждащ тръбопровод към град Своге ". " След среща с хидрогеолози е конкретизирано мястото за нов сондаж, като подготовката за построяването му стартира на следващия ден ", написа още в известието. Към 15:00 ч. в сряда се следило леко повишаване във водата на главния водоизточник за град Своге и прилежащите обитаеми места – 32 л/сек.



Хуманитарна рецесия

Необходими са незабавни дейности на страната, с цел да не се стигне до филантропична рецесия, сподели пред БНР и зам.-кметът на община Своге Илия Богданов . По думите му обезпечената все още питейна вода не е задоволителна, с цел да покрие потребностите на популацията.

" След няколко дни ще прерасне в много тежка филантропична рецесия, защото е належащо, хората и да се мият, да се къпят, да перат и така нататък Отчитаме извънредно тревожна обстановка, само че се надяваме на съответни, бързи и дейности от страна на държавните органи ", добави зам.-кметът.

Вода от запаса

Към момента за Своге е обезпечена питейна вода от държавните запаси. Помощ е пристигнала и от няколко общини – Столична, Гоце Делчев, Дупница, Ихтиман, Бачково, Девин и Пловдив.

На 18 места в общината се раздава бутилирана питейна вода, а на 6 има водоноски за битови потребности.

Главен комисар Николов благодари на сътрудници си от пожарната работа и от полицията, които доста бързо се присъединили в организацията, и успокои жителите на Своге, че страната и локалната власт прави всичко допустимо, тъй че те да се усещат сигурни и спокойни.

40 тона риба би трябвало да се унищожат

Изчезването на река Искрецка засегна и няколко рибарника в региона. Във вторник притежателите раздаваха риба на хората.

" Към момента към 40 тона риба би трябвало да бъде унищожена по безвреден метод, тъй че да не съставлява заплаха за популацията и с тази задача се е заело земеделското министерство и БАБХ ", изясни комисар Николов.

Не е ясно за какво е изчезнала реката

Все още няма пояснение каква е повода за неочакваното изгубване на река Искрецка. Представители на локалната власт позволяват, че е допустимо водата да се е " изгубила " вследствие на земетресение, провокирало сриване подземен в региона, който е карстов. Земетресение е имало неотдавна в Сърбия.

И локалните хора, и шефът на пожарната комисар Николов изясняват, че през 70-те години на предишния век река Искрецка също е изчезнала ненадейно. Според очевидци, след интервал от 48 до 72 часа водата се е възстановила. " За страдание, нашата вода не се е възстановила ", разяснява основен комисар Николов.

" Специалисти от ВиК-София област и ВиК-Своге наблюдават притока на река Искрецка, само че все още няма смяна във фактическата конюнктура ", посочи зам.-кметът на Своге Илия Богданов.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР