Спешно да се свика Съветът по сигурност към МС. Криминогенната

...
Спешно да се свика Съветът по сигурност към МС. Криминогенната
Коментари Харесай

Контрера, ВМРО: Спешно да се свика Съветът по сигурност към МС

Спешно да се свика Съветът по сигурност към Министерски съвет. Криминогенната обстановка ескалира безотговорно. Ще сложат ли Денков партиец за началник на ДАНС? А и още веднъж ставаме очевидци на „ произшествия “, като последния от Франция. Ние не сме „ имунизирани “ против това!

Тази позиция показва ръководителят на групата общински съветници от Вътрешна македонска революционна организация в Столичния общински съвет Карлос Контрера, който внесе писмо в Министерския съвет до министър-председателя акад. Николай Денков.

Особен проблем е така наречен битова престъпност, обвързвана с похищения против собствеността и личността (грабежи). Противно на изказванията за спадове на записаните закононарушения става известно, че на годишна база към този момент се открива растеж на тези типове закононарушения, както стана ясно на изключителната сесия по сигурността, извършена на 12 май т.г. от Столичен общински съвет, където бяха изслушани министърът на вътрешните работи, основният секретар на Министерство на вътрешните работи и шефът на Столична дирекция на вътрешните работи, дава образци Контрера.

Той регистрира и растежа на миграцията и обстановките, провокирани  последните две години от незаконния мигрантски трафик през страната, както и мистериозния случай с единия от братя Галеви и атентата с основния прокурор Иван Гешев.

Наред с изброените няма по какъв начин да подминем и някои знакови случаи, които са симптоматични за недостига на сигурност – въпросът към влизането и гибелта на търсения от Интерпол Ангел Христов, преди този момент атентатът против основния прокурор на Р България, казусът със гибелта на десетки мигранти край с. Локорско и така нататък, акцентира ръководителят на групата общински съветници в СОС Карлос Контрера в своето писмо.

 В същото време ставаме очевидци и на следващия „ случай “ във Франция. „ Мъж с тюрбан “ намушка деца на детска площадка. Ние не сме предпазени от сходни нагли актове на експанзия от новите поданици на Европа. Точно противоположното – ние сме първият буфер на тези хора по пътя им към Запада. И би трябвало съществено да се замислим какво прави страната за отбраната на хората на територията на България тук и в този момент. Не след локалните избори или след ротацията на ротацията на този кабинет, или след промяната основния прокурор, или след настояването за импийчмънт на президента, които към този момент бяха декларирани от новите във властта. Или така наречен „ конституционна промяна “, която най-вероятно ще реализира „ консенсус на консенсуса “ и нищо повече.

Защото от две години към този момент знаем, че законите и Конституцията не значат нищо за така наречен политически хайлайф в България.

Ето и цялостния текст на писмото на Карлос Контрера до министър-председателят Николай Денков:

забележка - писмото е импортирано преди „ случая “ във Франция

Уважаеми господин министър-председател,

Обръщам се към Вас с предложение и гледище ръководеният от Вас Министерски съвет да обърне особено внимание на бранш „ Сигурност “ и общата конюнктура с публичния ред и сигурността на жителите. През м. май т.г. приканих служебния министър-председател господин Донев да свика Съвета по сигурност (орган към МС), с цел да се набележат ограничения за възстановяване на средата за сигурност. Тогава предлагането ми беше обосновано със обстановката с бомбените закани против български образователни заведения, които страната дефинира като кибер тероризъм, с възходящите случаи на закононарушения против собствеността и личността (битовата престъпност), с проблемите на пътната сигурност и контрола по съблюдаване Закона за придвижване по пътищата, както и с незаконната миграция.

Съветът не беше призован, а описаните и посочени от мен проблеми по този начин и не откриха своето решение. Що се отнася до незаконната миграция, макар изказванията на Министерство на вътрешните работи, броят на нелегално влизащите на територията на Р България освен е постоянен, само че и се усилва. Свидетели сме на ежедневни случаи на задържане на групи мигранти, в това число на територията на Столична община, на гонки с каналджии и ПТП в следствие от тези гонки. По отношение на пътната сигурност, макар водените диалози, оповестените административни и законодателни ограничения, проблемите в целокупност остават нерешени както по отношение на инфраструктурата, по този начин и с контрола и наказванията за нарушение на ЗДвП.

Особен проблем е така наречен битова престъпност, обвързвана с похищения против собствеността и личността (грабежи). Противно на изказванията за спадове на записаните закононарушения става известно, че на годишна база към този момент се открива растеж на тези типове закононарушения, както стана ясно на изключителната сесия по сигурността, извършена на 12 май т.г. от Столичен общински съвет, където бяха изслушани министърът на вътрешните работи, основният секретар на Министерство на вътрешните работи и шефът на Столична дирекция на вътрешните работи. Що се отнася до Столична община от месеци зачестиха недоволствата за похищения над коли, жилища и други парцели за да бъдат отнети движимости от притежателите на това имущество. Общото чувство е за неустановеност, липса на ред, безпорядък и неявяване на Министерство на вътрешните работи от надзор и патрулна активност на улицата. Това чувство, един път появило се, доста мъчно може да бъде изкоренено – жителите от ден на ден живеят в боязън.

Предложението за привикване на Съвета по сигурност към министър-председателя е подбудено от разноликия и разнороден темперамент на проблемите в целия бранш „ Сигурност “. Наред с изброените няма по какъв начин да подминем и някои знакови случаи, които са симптоматични за недостига на сигурност – въпросът към влизането и гибелта на търсения от Интерпол Ангел Христов, преди този момент атентатът против основния прокурор на Р България, казусът със гибелта на десетки мигранти край с. Локорско (Столична община) и така нататък, и така нататък Тези и сходни на тях случаи изискват сложни дейности и съдействие, общи старания, систематични старания от службите за сигурност. Ето за какво провеждането на един сходен съвет би оказал помощ минимум за съгласуване на общи дейности, както и за предприемане на средносрочни и краткосрочни ограничения (включително профилирани операции) за възстановяване на публичния ред и средата за сигурност като цяло. Обезпокоително е и това, което се стартира в някои среди, че следва ударна промяна на управленията за службите за сигурност, без даже да е изработен спор и разбор за положението им, проблемите и вероятните решения. Спрягането на кандидатурата на господин Петър Петров за ръководител на ДАНС, някогашният секретар на Съвета по сигурност към министър-председателя Кирил Петков, е ненапълно необичайно, тъй като назначението на партийна фигура, на политически деятел, за ръководител на ДАНС ни връща към едни други времена (кабинета Орешарски). Уместен е и въпросът – в подтекста на изтеклия партиен запис на една от ръководещите партии – съгласувана ли е тази кандидатура с посолства и непознати жители?! Подобно деяние в този миг безусловно може да взриви целия бранш сигурност, а и обществото. Надявам се, че не това е задачата, защото българските жители нямат потребност от нова порция кавги, а от работещи служби за сигурност, от ред по улиците, успокоение в дома и успокоение за децата си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР