Спешно да се разреши на атомния надзор на ООН да

...
Спешно да се разреши на атомния надзор на ООН да
Коментари Харесай

НАТО: Спешно да се допуснат инспектори на МААЕ в Запорожката АЕЦ

Спешно да се позволи на атомния контрол на Организация на обединените нации да инспектира Запорожката АЕЦ в Украйна, която сега е под съветски боен надзор, изиска генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„ Завземането на електроцентралата от страна на Русия съставлява сериозна опасност за сигурността и сигурността на това оборудване и покачва рисковете от нуклеарна повреда или случай ", съобщи той пред кореспонденти в Брюксел. " Спешно би трябвало да се разреши ревизия от Международната организация за атомна сила и да се обезпечи изтеглянето на всички съветски сили ", сподели той.

По-рано Русия съобщи, че ще направи " всичко належащо ", с цел да разреши на експерти от Международната организация за атомна сила (МААЕ) да посетят Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна на фона на опасенията за сигурността на централата заради обстрела.

Миналата седмица генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани за преустановяване на всички бойни дейности наоколо до централата.

Цитиран е непрекъснатият представител на Русия в МААЕ, който съобщи, че в близко бъдеще ще бъде контрактувано посещаване на централата от страна на организацията, само че към момента има спънки.

42 страни приканиха Русия да изтегли войските си от територията на Запорожката атомна електроцентрала и да я съобщи на Украйна. Това се споделя в изказване, оповестено от задачата на Европейски Съюз към организациите на Организация на обединените нации във Виена.

Запорожската АЕЦ е най-голямата в Европа и създава една четвърт от електрическата енергия в Украйна. Обектът е високомерен от съветските сили през март тази година. В момента АЕЦ работи на 70% от цялостната си мощ, защото има остатък от електрическа енергия, създадена в Запорожка област. Има проекти за бъдещи доставки на електрическа енергия за Крим. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР