Спешните медици отново излязоха на протест. Демонстрацията е организирана от

...
Спешните медици отново излязоха на протест. Демонстрацията е организирана от
Коментари Харесай

Спешните медици на протест: Искат оставката на цялото правителство

Спешните медици още веднъж излязоха на митинг. Демонстрацията е проведена от профсъюз „ Защита ”.

Оттам припомнят, че работещите в бранша са били ощетени по време на Съвета за тристранно съдействие в „ Здравеопазването ”, който се организира в края на предходната седмица, показва.

Те искат увеличение на заплатите на водачи на коли за спешна помощ с 600 лева Протестиращите са възмутени от решението на Тристранния съвет, който дефинира хонорари за бранша с 22% нарастване.

“Възмутени сме от отношението на министъра на опазването на здравето и така нататък Тристранка, която няма нищо общо с отпуснатите средства от Министерството на стопанската система за възнаграждение на всички сътрудници в ЦСМП ”. Това съобщи Валери Кузманов представител на синдиката в ЦСМП - София

“Стигна се до решение да бъдат отпуснати 30 млн. за всички браншове на ЦСМП в България. Имахме среща с министъра и решението бе нарастването на заплатите да стане по една таблица от санитари до лекари и администрация. Изведнъж Тристранката си прави среща в министерството и споделят 22 % нарастване на всички, само че водачите тук са ощетени, техните заплати са увеличени със 100 лева ”, акцентира Валери Кузманов. “Излъгаха ни за категорията на чиновниците в ЦСМП, купоните за храна също не стигат и тук излъгаха, сътрудниците нямат и облекло. Шофьорите получават 1000-1100 лева чисти по банкомат. Искаме 600 лева нарастване за тях, 400-450 лева за фелдшери, за медицински сестри 360 лева ”, акцентира той.

Иван Йорданов, водач на кола за спешна помощ, разясни, че желаят контрактуваното нарастване на заплатите. “Искаме си нашето заплащане, поставяме доста труд, той се вижда единствено от пациентите, само че благодарността им нас не ни храни. Ние си вършим работата, само че желаеме почтено възнаграждение и да получим потребността категория. Не могат да ни съпоставят с трета категория ”, сподели той.

Недоволството стартира от паркинга на площад Александър Батенберг, след което протестиращите се насочиха към Министерството на опазването на здравето.

Демонстрантите желаеха оставката на премиера и цялото държавно управление.

На път за Министерството на здравеопазването протестиращите са получили покана за среща с специалисти в Министерския съвет, само че такава не се състоя. По думите на ръководителя на профсъюз " Защита " Красимир Митов те не желаят среща „ защото видяхме каква каша забъркаха тези специалисти “, по тази причина се желае оставката освен на министъра на опазването на здравето, само че и на цялото държавно управление.

" Протестът ще продължи до момента в който не бъдат задоволени настояванията ". Ако това не се случи в скоро време, водачите „ ще хвърлят ключовете на колите за спешна помощ ", сподели Митов. 

Заради митинга на профсъюз " Защита " е блокирано придвижването в региона на Министерския съвет. Протестиращите скандират " Оставка ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР