Спешни мерки срещу коронавируса у нас. Съветът по сигурността при

...
Спешни мерки срещу коронавируса у нас. Съветът по сигурността при
Коментари Харесай

Спешни мерки срещу коронавируса: Три болници в София ще правят изследвания за COVID-19

Спешни ограничения против ковид у нас. Съветът по сигурността при премиера се събра на изключително съвещание поради разпространяването на заболяването. Правителството реши да се сътвори спешен щаб и да се ускори контролът по границите. Обмисля се даже ограничението на всеобщи прояви. Отменя се и денят на отворените порти във Военноисторическия музей, който обичайно се прави на 3 март. Взимат се ограничения и за спиране на огромни шампионати със международно присъединяване.

До момента у нас са изследвани 30 души за ковид и всички те са получили негативен резултат. Българите, които се връщат в страната, не би трябвало да се изследват за новия коронавурус, в случай че са здрави и нямат признаци като висока температура.

„ Три са лечебните заведения, в които ще се вършат проучвания за COVID-19. Такива проби ще се взимат в Инфекциозните отделения на Военна болница, на Медицинска академия и в „ Пирогов ”. Ако пробата е назначен от доктор, то той ще бъзе безвъзмезден за пациента. Абсолютно безсмислено е да се прави проба, в случай че нямаме дадени признаци. Резултатите в този случай ще са негативни, даже да сме притежател на ковид ”, изясни в ефира на Нова телевизия д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Освен това, всички хора, които се прибират от зоните, в които коронавирусът е публикуван, би трябвало да съблюдават 14-дневен карантинен период. На тях наложително ще им бъде публикуван болничен за карантина.

„ Желателно е да се дезинфекцират дръжки на порти, да се носят маски. Ако температурата ни се увеличи, незабавно би трябвало да се обадим на персоналния ни доктор. Подчертавам да се обадим. Не бива да употребяваме публичен превоз, тъй като това може да бъде прекомерно рисково за близките ”, безапелационна е доктор Гергана Николова. По думите й, вирусът ще удари най-много хората със слаба имунна система.

Междувременно стана ясно, че термометрите у нас са съвсем изчерпани в аптеките.

„ По складовете към този момент има дефицит. Маските последователно също изчезват. Количеството, което доставяме, не е задоволително. Очакваме пратка от 250 кутии за цяла София, които обаче няма да стигнат. Те могат да бъдат продадени за един ден ”, изясни пред Нова телевизия Николай Костов от Българския фармацевтичен съюз.

Последните данни сочат, че инфектираните с ковид са близо 80 000 души. Починалите от него са 2 627, а инфектираните, които към този момент са излекувани, са 25 265.

Вирусът е засегнал 36 страни. Най-много жертви има в Китай - починали са 2593 и в Иран - 12. Следвани от Южна Корея - там са умрели 8 души. В Япония има 146 случая с една жертва и в Сингапур - 89 инфектирани. Разрастват се и случаите в Италия - 224 инфектирани с  6 жертви. Цели области в северната част на страната са блокирани. В засегнатите провинции има над 15 000 наши сънародници, а над 300 от тях са под карантина.

От самолетна компания „ България ер ” оповестиха, че анулират полетите си до и от Милано до 27 март поради зачестилите случаи на ковид. Всички пасажери по анулираните полети в интервала 29 март - 30 април 2020 година могат да изискат цялостно възобновяване на сумата за самолетните си билети, както и да трансформират датата си на пътешестване без да заплащат такса. 

А преди ден Европейският съюз заяви, че ще отпусне 230 милиона евро за битка с разпространяването на болестта.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР