Спешна среща на работодателските организации с президента заради високите цени

...
Спешна среща на работодателските организации с президента заради високите цени
Коментари Харесай

Среща на работодателите с президента заради цените на тока

Спешна среща на работодателските организации с президента поради високите цени на тока. Според бизнеса обезщетенията поради високите цени на електрическата енергия не са задоволителни и е допустимо да доведат до внезапен спад в стопанската система, до безработица и обществено напрежение. Те упорстват компенсацията да бъде при цена над 185 лв. за мегаватчас.

Прессекретариатът на президента заключи след срещата, че съгласно президента Румен Радев с изключение на незабавни ограничения за преодоляване на рецесията, е нужна и дълготрайна енергийна тактика, готова от властта в разговор с бизнеса. По тематиката имаше и реакция от ГЕРБ.

По време на срещата с бизнеса президентът сподели, че са нужни неотложни и ефикасни ограничения за индустриалните консуматори на ток.

„ Готов съм това, което вие споделите, надлежно да го споделя и с държавното управление и да упорствам за още ограничения, които да подсигуряват оцеляване и конкурентоспособсност на българската стопанска система “, съобщи Радев.

Работодателите оповестиха, че нямат разлики с президента.

„ Ние сме се обърнали към държавното управление още преди Коледа и чакаме покана, с цел да решим този въпрос дружно “, съобщи ръководителят на Съюза за стопанска самодейност Виолина Накова.

На срещата бизнесът е обяснил за какво е неудовлетворен от тавана на компенсацията от 30% от борсовата цена на електрическата енергия.

" Таванът от 30% от пазарната цена в действителност ще помогне на някои от предприятията да оцелеят още няколко дни, само че няма да ги избави “, счита ръководителят на Управителния съвет на Българска стопанска камара Добри Митев.

Затова оферират на държавното управление компромисно решение - обезщетения единствено над 185 лв. за мегаватчас, а таванът да отпадне.

" Ако се стигне до заслужено компенсиране, имаме златен късмет. Тогава биха се получили двуцифрени растежи, както на продажбите, по този начин и на работните заплати. Би се лимитирала и инфлацията “, съобщи Васил Велев от АИКБ.

По същото време водачът на ГЕРБ прикани ръководещите да анулират мораторима върху цените на тока и парното, препоръчан от неговата партия. Аргуметът - пазарът се изкривява. Борисов предложи изключително съвещание на Народното събрание и разтълкува срещата на бизнеса с Румен Радев.

„ Или към този момент сме президентска република и кабинетът и Народното събрание са функционалност на президента, с цел да отиват работодателите там, или работодателските организации са изчерпани контактите си с кабинета за тези няколко дни “, съобщи Борисов.

От партията демонстрираха свои калкулации и съпоставиха графики за цената на тока, когато са управлявали ГЕРБ, двете служебни държавни управления и в този момент кабинета на Кирил Петков.

Според анализите на някогашните ръководещи цените на тока за бизнеса от към 110-120 лв. за мегават час по времето на ГЕРБ през декември към този момент са достигнали приблизително над 440 лв..

Бизнесът предлага да се сътвори експертен съвещателен съвет по енергетика към президенската институция, който да създаде дълготрайна тактика за бранша.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР