Спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са

...
Спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са
Коментари Харесай

Позиция на МОН във връзка със спекулации за обучението по български език

Спекулациите с българския език и неговото проучване в учебно заведение са нездравословни и рискови . Има настоящ стандарт за образованието на българския литературен език, който се съблюдава прецизно и поредно.

Това се показва в позиция на Министерството на образованието и науката.

Повод за не станаха редица мнения в общественото пространство, откакто ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че във ведомството се разисква концепцията българският да се учи като непознат език от децата, за които той не е майчин.

В Министерството са образувани пет работни групи по предпочитани области за развиване и промени в българското обучение. В тях е включено оптимално необятно посланичество - синдикални и работодателски организации, академични преподаватели, външни специалисти, чиновници на институцията и други Общият брой на участниците в тях е над 200 души. Основната цел е в необятен формат да се разясняват всички оферти и да се обсъдят най-хубавите решения още преди да се предложат за публично разискване.

Едната от групите, в която вземат участие 40 специалисти, има за задача да предложи ограничения за по-добра езикова интеграция, поддръжка на образованието и инспекция на равнището на подготовка на учениците по български език. Единствената цел на тази работна група е да се набележат ограничения за възстановяване на езиковата поддръжка - посредством повече часове, посредством спомагателна подготовка на учителите, посредством по-иновативни способи на преподаване и други

Под никаква форма и на никое място в поставените задания не се планува смяна на разбирането за българския език или преподаването на българския литературен език като непознат език в образователния проект . Нещо повече, нито един участник в работните групи по никакъв метод не е упълномощаван да показва позиция от името на институцията. Напротив - главната задача е да се обсъдят оферти и единствено при консенсус те да бъдат изведени с отчет. Към този миг от работната група не са направени никакви публични оферти.

МОН се отнася с схващане към наближаващата предизборна акция, само че приканва политиците да не спекулират с сходни тематики и да не заблуждават обществото, като основават боязън и ненавист, още повече с тематики, които даже не се разискват на институционално равнище.

МОН още един път изрично акцентира, че разширение на дефинирането на българския език като непознат в просветителната система е немислимо.

Под никаква форма и в никакъв миг разискване за преподаването на български език като непознат или преподаването му посредством различен език не е стояло на дневен ред.

Следва да се означи, че в настоящия стандарт за образованието на българския литературен език от близо едно десетилетие е дефиниран редът единствено “за образование на български език като непознат за децата и учениците мигранти и на децата и учениците, търсещи или получили интернационална протекция ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР