Спекулациите относно оттеглянето на групата Вагнер от Беларус предполагат, че

...
Спекулациите относно оттеглянето на групата Вагнер от Беларус предполагат, че
Коментари Харесай

ISW: Защо се изтегля Вагнер от Беларус?

Спекулациите по отношение на отдръпването на групата " Вагнер " от Беларус допускат, че някои аспекти на договорката сред съветския президент Владимир Путин и финансиста Евгений Пригожин след въоръжения протест на 24 юни  вече не са в действие . Руски вътрешен източник съобщи на 8 август, че силите организират първия си стадий на евакуиране. Сега транспортират групи от 500 до 600 души личен състав до Краснодарския край и Воронежката и Ростовската области.  Вторият стадий ще стартира след 13 август.

Това се показва в дневния разбор на обстановката на фронта на Института за проучване на войната (ISW).

Спекулира се, че напущат страната, тъй като президентът на Беларус Александър Лукашенко е отказал да финансира групата, откакто разбра, че Русия няма да заплаща, както явно се очакваше.
 ISW:
ISW: " Вагнер " може да измести съветската войска в Беларус

Това се споделя в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната

Малка група инструктори ще останат, с цел да образоват беларуските сили. ISW обаче не разполага с доказателства, че силите се изтеглят от Беларус. Вътрешният източник твърди на 6 август, че силите, които не са се разположили в Либия, " незабавно " са излезли в отпуск в Русия и командването е призовало своите бойци да поддържат връзка, защото когато и да е могат да дойдат нови заповеди. Основните сили ще се задействат в края на август, съгласно същите източници.

Путин евентуално към момента е угрижен за опасността, която Пригожин съставлява за дълготрайните му цели и продължава да се концентрира върху окончателното делене на водача от групата му. Преди това Путин се опита да показа Пригожин като подкупен и измамник, с цел да унищожи репутацията му измежду личния състав на " Вагнер " и в съветското общество и да раздели риторично Пригожин от Вагнер. ISW писа на 27 юни, че Кремъл евентуално ще продължи да нападна по тази линия.

Срещата на Путин на 29 юни с Пригожин и 35 командири на " Вагнер " в допълнение сподели, че Путин има намерение да поддържа групата Вагнер като сплотена бойна мощ, вместо да я разрушава, като в същото време се стреми да отдели Пригожин от управлението и силите на Вагнер. Присъствието на Пригожин в базата на " Вагнер " покрай Асиповичи, Беларус, на 18 юли и в коридорите на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург на 27 юли допуска, че е запазил позицията си.
 След метежа на
След метежа на " Вагнер " Путин ръководи със секретни укази

Промяна в политиката на Кремъл

Руският министър на защитата Сергей Шойгу се опита да оправдае възобновяване на Московския и Ленинградския боен окръг , като ускори шаблонната изразителност, представяйки НАТО като екзистенциална опасност за Русия. Шойгу откри съвещание на колегиума на съветското МО на 9 август, като се концентрира върху въпроси, свързани със основаването на двата военни окръга, само че главно разяснява поддръжката на Запада за Украйна и разширението на НАТО.

Шойгу съобщи, че опитите на страните от НАТО да оказват помощ на Украйна да победи основават съществени опасности за по-нататъшна ескалация и че присъединението на Финландия и плануваното присъединение на Швеция към НАТО са " сериозен дестабилизиращ фактор ".

Шойгу съобщи, че е евентуално НАТО да разположи военни контингенти и да удари оръжия на финландска територия, които могат да ударят сериозни цели в Русия, а Шойгу упрекна НАТО в съзнателно милитаризиране на Полша като част от хипотетичната антируска политика на Америка. Шойгу съобщи, че източноевропейските военни разполагат с общ състав от 360 000 души с 8000 бронирани машини, 6000 артилерийски системи и 650 авиационни единици, дислоцирани в непосредствена непосредственост до границите на съюзната страна.

Шойгу допусна, че съветското МО укрепва съветската формация от сили по западните граници на Русия, с цел да отговори на тези хипотетични закани.
 Шойгу: Русия ще натрупа войски по западните си граници
Шойгу: Русия ще натрупа войски по западните си граници

Той дефинира влизането на Финландия и Швеция в НАТО като " сериозен дестабилизиращ фактор "

 Шойгу евентуално дефинира основаването на тези военни окръзи като нужен отговор на хипотетичната експанзия на Запада против Русия , с цел да оправдае разноските за запаси, време и институционален потенциал, като нужни за тяхното възобновяване.

Украинските сили продължиха контранастъпателните интервенции в минимум три бранша на фронта и напреднаха в някои региони на 9 август. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили продължиха контранастъпателните интервенции в Бахмут, Бердянск (граничната зона на Донецка и Запорожка област) и Мелитопол (западна Запорожка област) посоки.

Украинските сили евентуално са напреднали североизточно от Роботине в западната Запорожка област, само че продължителността и степента на този прогрес сега не са ясни. Говорителят на украинската Таврийска оперативно-стратегическа група на силите Сергей Кузмин съобщи на 8 август, че украинските сили са достигнали първата линия на защитата на Русия в неизяснен регион в посока Мелитопол или Бердянск.

Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр заяви на 9 август, че украинските сили са постигнали непълен триумф на юг от Велика Новосилка покрай Урожайне и Приютне и югоизточно от Орихов покрай Вербове.

Известен съветски блогър твърди, че украинските сили са напреднали в Урожайне в граничната зона на Донецка и Запорожка област и допуска, че украинските сили може да са завладяли някои съветски позиции южно от Бахмут.

Маляр съобщи, че украинските сили организират контраофанзивата съгласно упованията и сполучливо понижават съветския нападателен капацитет, както направиха украинските сили по време на акцията за блокиране през лятото и есента на 2022 година в Херсонска област.

Руската общественост на ветерани може би се пробва да оправдава номиналния съветски заместник-командир на театъра в Украйна, военачалник от армията Сергей Суровикин, след инспекция по отношение на неговата принадлежност към групата Вагнер. Бившият пълководец на Суровикин, генерал-полковник Валерий Марченков, сподели пред обвързвания с страната URA.ru, че Суровикин не е и в никакъв случай не е могъл да се откаже от клетвата си и похвали Суровикин за пионер в отбранителна тактика, която забавя украинските контраофанзивни интервенции в Южна Украйна.

Марченков твърди, че Суровикин сполучливо е понижил дължината на фронтовата линия и стратегически е преразпределил съветските сили в Запорожка област. Марченков също отбрани решението на Суровикин да изтегли съветските войски от западния (десния) бряг на Херсонска област през ноември 2022 година, заявявайки, че това решение е разрешило на съветските сили да изградят актуалните отбранителни линии в Херсонска област и да предотвратят гибелта на военни и цивилни. Марченков също приписва основаването на съветската военна полиция на Суровикин и се хвали с напъните на Суровикин да потуши преврата в Москва през август 1991 година Общностите на съветските ветерани изиграха значима роля в реабилитирането и популяризирането на хипотетичния филиал на Суровикин, командващия съветските въздушнодесантни сили генерал-полковник Михаил Теплински, през март-април 2023 година
 Украйна напредва и Путин още веднъж ще посегне към нуклеарната опасност
Украйна напредва и Путин още веднъж ще посегне към нуклеарната опасност

Но Путин се опасява, може и да е вманиачен, само че не е самоубиец, тъй като в случай че провокира Апокалипсис, ще получи ответен Армагедон

Руските ветерани се обърнаха към Путин от името на Теплински, след което той се върна на фронтовата линия преди украинската контраатака. Бившият пълководец на 58-ма общовойскова войска генерал-майор Иван Попов също сплоти ветерански и армейски групи, предизвиквайки полемика към отстраняването му от командването в средата на юли.

Руски източници настояват, че неприятните правила за сигурност са довели до детонация покрай Загорския оптико-механичен цех в Москва на 9 август и по-специално, множеството съветски източници не допускат, че украински артисти може да са виновни за случая.

Експлозията аргументи огромни вреди на завода и близките региони, рани минимум 60 души и умъртви минимум един човек. Съобщава се, че детонацията е избухнала в оборудване в завода, нает от съветската компания за пиротехника PiroRoss, и съгласно известията съветските управляващи са образували наказателно дело против PiroRoss за нарушение на условията за индустриална сигурност.

Руски източници също настояват, че съветските управляващи са задържали шефа на PiroRoss Сергей Чанакев по отношение на детонацията.

Shvabe Holding Company, дъщерно сдружение на съветския държавен защитителен конгломерат Rostec, има Загорския оптико-механичен цех, а заводът създава пиротехника и точно оптично съоръжение за военните.

Руската медия Агентство заяви, че Загорският оптико-механичен цех също взе участие в създаването на стратегически стелт бомбардировач от последващо потомство " Посланник " от 2019 година

Руските сили може да реалокират военно съоръжение от Казахстан в Русия. Съобщава се, че фрагменти, снимани на 5 и 8 август, демонстрират съветски камиони, транспортиращи танкове, ракети, полупроводници, микрочипове и други материали през области Жамбил, Алмати, Акмола и покрай Астана в посока Русия.
 Расте броят на ранените в завода в Подмосковието
Расте броят на ранените в завода в Подмосковието

8 души са в неопределеност

ISW обаче не може да ревизира от кое място идва военното съоръжение, местоназначението му или дали съветските сили имат намерение да употребяват оборудването във войната в Украйна. ISW също не е следила геолокирани фрагменти на съветски сили, които придвижват военна техника през Казахстан.

Партията на съветския президент Владимир Путин " Единна Русия " може да е изправена пред провокации при набирането на боен личен състав, воювал в Украйна, с цел да служи като претенденти за изборите през 2023 година и 2024 година Руски вътрешен източник твърди, че доста ветерани от войната в Украйна, вербувани от Единна Русия, са " извънредно слаби претенденти ", изключително в провинциалните региони и дребните градове заради неналичието на опит в политиката. Руският вътрешен източник твърди, че съветските чиновници обмислят или по-внимателен асортимент на кандидати-ветерани, или образуване на " специфична политическа школа ", която да приготви кандидатите-ветерани за политическа кариера. ISW продължава да прави оценка, че Единна Русия има за цел да вербува съветски боен личен състав, който е служил в Украйна като политически претенденти, евентуално с цел да се утвърди като дефинитивно провоенна партия.

Изглежда, че съветските управляващи вкарват някои обществени помощи, предоставени на роднините на съветски военнослужещи, служещи в Украйна. Руското опозиционно издание " Важные истории " заяви на 9 август, че 833 студенти са влезнали в топ 13 на съветските университети в сходство с университетските квоти за участници във войната в Украйна и техните деца. Vazhnye Istorii заяви, че 24 % от студентите са се записали без никакви приемни изпити и че 69 % от студентите, които са положили приемни изпити, не са получили задоволително добър резултат, с цел да влязат в тези университети със лични заслуги.

Руски и украински източници не престават да оповестяват за наложително депортиране на украински деца в Русия. Ръководителят на окупационната администрация на Запорожка област Евгений Балицки съобщи на 9 август, че окупационните управляващи са изпратили неустановен брой украински студенти от Запорожка област в Кубанския държавен университет в Краснодарския край, с цел да вземат участие в лятна стратегия.
 ISW: Русия употребява отвлечените украинчета за еничари
ISW: Русия употребява отвлечените украинчета за еничари

Киев държи самодейността на фронта

Местният мариуполски информативен бюлетин Mariupol Resistance заяви, че съветските окупационни управляващи са отвели неустановен брой украински младежи от Мариупол, Хрестовка, Енакиево, Хорловка, Шахтарск, Макеевка и град Донецк в област Пенза за военно-патриотичен лагер, който ще продължи съвсем три седмици.

Мариуполската опозиция съобщи, че окупационните управляващи също са отвели друга група деца в Саранск, Република Мордовия, и са се пробвали да промият мозъците на децата посредством " патриотични екскурзии " до съветски исторически места. Изданието на Херсонска област " Таврия " заяви на 8 август, че съветските управляващи са отвели още 100 възпитаници от региона на Нова Каховка, Херсонска област, в детския възстановителен комплекс " Медвежонок " в Геленджик, Краснодарски край.

Окупационните чиновници на Донецката национална република (ДНР) наподобява поддържат патронажна мрежа с Чеченската република. Представители на ДНР и Чечня, в това число ръководителят на Чеченската република Муслим Хучиев и ръководителят на ДНР Денис Пушилин, подписаха на 7 август съглашение за комерсиално, икономическо, научно, техническо, обществено и културно съдействие сред Чеченската република и ДНР.

Кметът на Грозни Хас-Магомед Кадиров и административният началник на Мариупол Олег Моргун подписаха на 9 август съглашение, определящо Грозни и Мариупол като " побратимени градове ". Съобщава се, че Пушилин е декларирал, че окупационните чиновници на ДНР " помнят темпото на възобновяване на Грозни " (след унищожаването му от съветската армия) и че предходният опит на Чеченската република ще помогне на ДНР да възвърне личните си селища в бъдеще.

Руските публични лица наподобява слагат условия, с цел да оправдаят възможната нужда от анулация или отсрочване на районни избори в окупираните територии при положение на триумф на украинската контраатака. Ръководителят на съветската Централна изборна комисия (ЦИК) Ела Памфилова разгласи на 8 август, че ЦИК може да отсрочи районните избори в окупираните територии в последния миг заради закани за сигурността, само че тази мярка сега не е нужна.

Украинският общоприет щаб заяви на 9 август, че окупационните управляващи и претендентите на партията " Единна Русия " възнамеряват акции в окупираните територии преди изборите на 10 септември.

Руските управляващи продължиха напъните си да индоктринират украинските възпитаници в окупираните територии. Украинският център за опозиция заяви, че съветските управляващи възнамеряват да вкарат нови учебници по история в окупираните територии, ориентирани към заличаване на украинската еднаквост посредством подправени разкази за " освобождението " на украинските земи и наличието на нацисти в украинското държавно управление. Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрюшченко съобщи, че съветски чиновници спонсорират пропагандна стратегия в учебно заведение в Мариупол и допусна, че тази стратегия е част от проекта на Русия да индоктринира украинските деца и да унищожи украинската еднаквост.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР