Спектакълът Под игото на режисьора Бина Харалампиева открива новия сезон

...
Спектакълът Под игото на режисьора Бина Харалампиева открива новия сезон
Коментари Харесай

Младият актьор Богдан Бухалов се вдъхновява от Левски за ролята на Бойчо Огнянов

Спектакълът " Под игото " на режисьора Бина Харалампиева открива новия сезон във Варненския трагичен спектакъл, а в ролята на Бойчо Огнянов на варненска сцена ще дебютира младият артист Богдан Бухалов. 26-годишният актьор е приключил актьорско майсторство в НАТФИЗ в първия клас на доцент Пенко Господинов. 

" В „ Под игото “ срещаме разнообразни български характери - от най-възвишения облик до нагажденците и предателите. За мен Бойчо Огнянов е представител на изчезналите родолюбци, подготвени на всичко за България. 500-те години иго като че ли са предиздвикали българите да се съберат вътре в себе си и да се грижат единствено за личното си оцеляване. Но моят воин Бойчо Огнянов е друг. Той ненапълно е първообраз на Васил Левски ", споделя за новата си роля Богдан Бухалов.

" Образите и на двамата се характеризират с безусловно мъжество. Те не търпят неправдата и горят за националното дело, всичко останало слагат на второ място, даже любовта. Като печели младата учителка Рада Госпожина за идеята на Освобождението, на която се е посветил, Бойчо Огнянов повлича със себе си и любовта. Безрезервно предан на националната концепция и извънредно пореден в дейностите си, той е ослепителен облик.

Да се пресъздаде подобен храбър персонаж е мъчно, доколкото през днешния ден той няма аналог и не можем да си представим чисто психически какво е било държанието му. Затова пък съществуват доста исторически документи, които ми оказват помощ да диря проекции на Бойчо Огнянов във въображението си. Старая се да не го трансформирам в икона, с цел да остане обликът меродавен и жизнерадостен ", споделя още младият артист.

" Играл съм и в други творби на Иван Вазов, като „ Нова земя “, режисьорски прочит също на Бина Харалампиева. В драматургичния вид на „ Под игото “ Юрий Дачев е съумял да пресъздаде по едно и също време архаичния и актуалния български език. Сигурен съм, че мнозина младежи се натъкват на непознати думи в романа.

Аз самият, признавам си, не се задълбочих изключително в „ Под игото “, когато го учехме в гимназията, само че в този момент прочетох романа доста деликатно и особено си извадих някои неразбираеми пасажи, с цел да намеря актуалното им значение. Беше ми доста забавно, изключително ми хареса лекият подигравателен подтекст на Вазовия жанр, изобщо преоткрих за себе си „ Под игото “, прям е Богдан Бухалов.

" Радвам се, че това ми се случва във Варна, измежду страхотните сътрудници от Варненския спектакъл, с които работя за пръв път. Аз съм много затворен човек, само че тук ме посрещнаха топло и бързо се почувствах измежду другари, с които мога да бъда подобен, какъвто съм ", признава артистът.

Богдан Бухалов е роден през 1997 година в Хасково. Завършва Финасово-стопанска гимназия „ Атанас Буров’’ в родния си град и НАТФИЗ „ Кр. Сарафов “. Играе в трупата на Малък градски спектакъл „ Зад канала “. Участва с водещи функции в редица постановки, измежду които „ Лято и пушек “ от Тенеси Уилямс, „ Нова земя “ от Иван Вазов, „ Когато гръм удари, по какъв начин ехото заглъхва “ от Яворов, „ Портокал с часовников механизъм “ от Антъни Бърджес, „ Червено и черно “ от Стендал и други

Премиерните спектакли на " Под игото " са на 19 и 21 септември.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР