Спазва ли държавата правата на децата?Помага ли на родителите, за

...
Спазва ли държавата правата на децата?Помага ли на родителите, за
Коментари Харесай

Каква оценка давате на България за грижата й за децата

Спазва ли страната правата на децата?
Помага ли на родителите, с цел да не живеят децата им в беднотия?
Подобрява ли се ситуацията на децата без родители?
Адекватна ли е системата към децата, жертви на принуждение?
Какво е отношението на институциите към децата, нарушили закона?

Това са част от въпросите, които Национална мрежа за децата (НМД) задава на младежи над 14 години и възрастни, заинтригувани от живота на децата и фамилиите в България.

Резултатите от електронния въпросник ще послужат за съставянето на самобитен бележник за работата на институциите, с оценки, сложени от обществото. Крайният период за попълване на анкетата е 18 февруари 2018 година, оповестиха от неправителствената организация.

Докладът " Бележник: Какъв е междинният триумф на страната в грижата й за децата? " за седма поредна година наблюдава по какъв начин съгласно специалисти, родители и подрастващи държавното управление и администрацията сe оправят с поетите задължения през миналата година в пет области: Основни правила по Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето; Семейна среда и различни грижи; Здравеопазване; Образование и Правосъдие.

Мненията на специалистите по тематиката са систематизирани в така наречен " Голям бележник ", а от предходната година НМД изготвя и " Малък бележник " на база мненията на родители, експерти и деца, за съставянето на който ще послужи и електронният въпросник, както и резултатите от редица фокус групи, извършени в цялата страна. Докладът и изводите от него ще бъдат показани пред институциите тази пролет.

" От учебното заведение ми споделиха, че не мога да се явя на олимпиада по математика, тъй като няма по какъв начин да стигна до кабинета, където тя се организира с инвалидната количка. " (коментар на дете за " Малък бележник " 2016 по тематика " Образование " )

" Държавата и обществените, в случай че идват по-често да оказват помощ на родителите ни и им намерят работа, щяхме да сме при тях. " (коментар на дете за " Малък бележник " 2016 по тематика " Семейна среда и различни грижи " )

Това е единствено дребна част от споделеното от децата за миналогодишния " Малък бележник ". Консултациите, които НМД организира в границите на работата по отчета – посредством фокус групите и посредством тази анкета – са доказателство какъв брой доста имат да кажат хората, към които са ориентирани политиките за децата и фамилиите в България и какъв брой обогатяващ и отрезвяващ може да бъде техният глас и за специалистите, и за държавните институции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР