Спътник, проектиран от американското Национално управление по изследване на океаните

...
Спътник, проектиран от американското Национално управление по изследване на океаните
Коментари Харесай

НАСА изстреля спътник за наблюдение на климата и околната среда

Спътник, планиран от американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата за непрестанно следене на времето, пожарите и измененията в климата в Западното полукълбо беше изстрелян с ракета “Атлас V” от Флорида.

Космическият апаратът е третият от серия от авангардни геостационарни спътници, на който се разпореждат очаквания да революционизира прогнозите на времето, наблюдението на околната среда и предсказването на бедствия от космоса. Достигне ли работната си орбита на 35 000 км. над Екватора, той ще бъде наименуван GOES-18.

Програмата GOES (Геостационарни спътници за околната среда) се извършва взаимно от Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата и НАСА. Предишните два спътника бяха изстреляни през 2016 година и 2018 година

Геосинхронните орбити на тези спътници подхожда на скоростта на въртене на Земята. Това поддържа ситуацията им непрекъснато по отношение на повърхността на планетата.

GOES-18 ще размени GOES-17 и ще следи западните американски щати, Аляска, Централна Америка, Тихия океан.

Охлаждащата система на главната камера на GOES-17 даде недостатъци, само че още работи отчасти. GOES-16 ще остане позициониран над Източното полукълбо.

Освен времето и пожарите, GOES-18 ще наблюдава наводнения, прашни стихии, мъгли, свлачища. Той е оборудван също да наблюдава геомагнитни стихии, както и океанографски и климатични промени.

Първите облици се чакат следващата година след дълготрайно калибриране.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР