Спасителният екип в Хималаите, които търси българския алпинист Боян Петров,

...
Спасителният екип в Хималаите, които търси българския алпинист Боян Петров,
Коментари Харесай

Утре хеликоптерите ще направят последен опит да открият Боян Петров

Спасителният екип в Хималаите, които търси българския планинар Боян Петров, ще направи финален опит за издирването му по въздух на следващия ден. Новината бе обявена в профила на " Simrik Air " по-рано през днешния ден.
Пилотите на летателните машини желали през днешния ден да създадат това търсене, само че времето на и под връх Шиша Пангма не разрешиха тази акция да бъде осъществена.
Затова в утрешния ден хеликоптерите ще излетят и ще обиколят върха , като ще употребяват напътствията на върналите се в базовия лагер шерпи.
" Да се надяваме и да се молим за най-хубавото " пишат от " Simrik Air ".
Утре е последният ден от въздушната интервенция по търсене и избавяне на Боян Петров, удостовери непалският планинар Мингма Шерпа. Той посочи, че принадлежности на Боян са открити в Лагер 3.
Все още няма връзка със спасителите в планината, сподели Деян Петков от щаба на българския планинар.
11-ти ден, откакто Боян Петров беше забелязан за финален път в опит да изкачи връх Шиша Пангма, особено модифицираните за огромни височки непалски хеликоптери са в подготвеност да излетят при потребност, а спасителите са в планината. Времето обаче не е разрешило вертолетите да излетят за оглед, изясни алпинистът и лидер Мингма Шерпа.
„ Намерили са някои принадлежности в Лагер 3. Шерпите спасители към момента не са се върнали. Утре е последният ден, през днешния ден времето тук е неприятно “, добави той, представен от Дарик.
Операцията по търсене и избавяне на Боян Петров стартира на 6 май. Едва тази събота обаче времето разреши полети с хеликоптери, а спасители алпинисти доближиха до Лагер 2 на 6700 метра и Лагер 3 на 7400 метра височина. Надеждата беше, че българският планинар е в един от двата лагера. Той обаче не беше открит. Екипът от китайски спасители стигна и на 10 метра от върха в неделя и на връщане откри наоколо до Лагер 3 инсулин и инсулиновата помпа на Боян Петров. По-рано Мингма Шерпа сподели, че съгласно него сериозната зона, където нещо може да се е случило, е замръзнал сектор сред Лагер 3 и върха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР