Спасителните екипи продължават работа, за да освободят хората, хванати в

...
Спасителните екипи продължават работа, за да освободят хората, хванати в
Коментари Харесай

Жертвите на земетресението в Турция наближиха 3 000, спасителите издирват оцелели

Спасителните екипи не престават работа, с цел да освободят хората, хванати в капан измежду руините на здания в Южна Турция, до момента в който броят на жертвите от опустошителното земетресение от през вчерашния ден набъбна до близо 3000, оповестява Reuters.

Земетресението с магнитуд 7,8 удари Турция и прилежаща Сирия в понеделник, като събори цели жилищни блокове, унищожи лечебни заведения и остави още хиляди хора ранени или без дом.

Близо 8 000 души са били избавени от 4 758 здания, разрушени при трусовете, заяви в последното си изказване турският орган за ръководство на бедствия и изключителни обстановки АFAD.

Ръководителят на AFAD Юнус Сезер сподели, че 2921 души са починали в Турция, до момента в който вторичните земетресения не престават да раздрусват района. Друго земетресение с магнитуд 5,6 удари централна Турция във вторник, заяви Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Мразовитото зимно време затрудни напъните за търсене на оживели през нощта. Гласът на жена се чу да вика за помощ под купчина отломки в южната провинция Хатай. Наблизо безжизнено лежало тялото на малко дете.

Плачейки под дъжда, гражданин, който се споделяше Дениз, кършеше ръце от обезсърчение.

" Вдигат звук, само че никой не идва “, сподели той. " Опустошени сме, опустошени сме. Боже мой... Те викат. Казват " Спасете ни “, само че ние не можем да ги спасим. Как ще ги спасим? "

Температурите паднаха покрай точката на заледяване през нощта, влошавайки изискванията за хората, хванати под руините или останали без дом.

В Кахраманмарас, северно от Хатай, цели фамилии се събраха към огньове и се увиха в одеяла, с цел да останат топли.

" Едва се измъкнахме от къщата “, сподели Несет Гюлер, скупчен към огъня с четирите си деца. " Положението ни е злополучие. Гладни сме, жадни сме. Жалко е. "

Земетресението, което беше последвано от поредност от вторични земетресения, беше най-голямото, записано в международен мащаб от Геоложката работа на Съединени американски щати след трус в отдалечения Южен Атлантик през август 2021 година

Това е най-смъртоносното земетресение в Турция след земетресение с сходен магнитуд през 1999 година, което умъртви повече от 17 000 души. Съобщава се за близо 16 000 ранени при земетресението в понеделник.

Най-малко 1444 души са били убити в Сирия и към 3500 са ранени, съгласно данни на държавното управление в Дамаск и избавителните служащи в северозападния район, следен от бунтовниците.

Лошите интернет връзки и развалените пътища сред някои от най-тежко засегнатите градове в южната част на Турция, домовете на милиони хора, попречиха напъните за оценка и справяне с въздействието.

Турският президент Тайип Ердоган, който се готви за тежки избори през май, назова земетресението историческа злополука и сподели, че управляващите вършат всичко допустимо.

" Всички влагат сърцето и душата си в старания, макар че зимният сезон, студеното време и земетресението през нощта вършат нещата по-трудни “, сподели той. Той сподели, че 45 страни са предложили да оказват помощ за издирването и спасяването.

В турския град Искендерун спасителите се изкачиха върху голяма купчина парчета, която в миналото е била част от интензивното поделение на държавна болница, в търсене на оживели. Здравните служащи направиха каквото могат, с цел да се оправят с новия напор от ранени пациенти.

" Имаме пациент, който беше откаран на интервенция, само че не знаем какво се е случило “, сподели Тулин, жена на към 30 години, която стои пред болничното заведение, бърше сълзите и се моли.

В Сирия резултатите от земетресението бяха усложнени от разрушенията от повече от 11 години революция.

Високопоставен филантропичен представител на Организация на обединените нации сподели, че дефицитът на гориво и суровото зимно време също основават спънки пред реакцията.

" Инфраструктурата е развалена, пътищата, които използвахме за филантропична активност, са развалени, би трябвало да сме изобретателни в това по какъв начин да стигнем до хората... само че работим интензивно “, сподели за Ройтерс непрекъснатият координатор на Организация на обединените нации Ел-Мостафа Бенламлих в изявление посредством видео връзка от Дамаск.

В следения от държавното управление град Алепо фрагменти в Twitter демонстрираха по какъв начин две прилежащи здания се срутват една след друга, изпълвайки улиците с прахуляк.

Двама поданици на града, който беше мощно опустошен по време на войната, споделиха, че постройките са паднали в часовете след земетресението, което е усетено даже в Кипър и Ливан.

Раед ал-Салех от сирийските бели каски, избавителна работа в следена от бунтовниците територия, известна с изваждането на хора от руините на здания, разрушени от въздушни удари, сподели, че те са в " конкуренция с времето, с цел да спасят живота на тези под руините. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР