“Спасител на София остави 200 души без топъл обяд. За

...
“Спасител на София остави 200 души без топъл обяд. За
Коментари Харесай

“Спасител” на София остави 200 души без топъл обяд

“Спасител ” на София остави 200 души без топъл обяд. За това алармира общинският консултант от ГЕРБ Георги Георгиев във Фейсбук.

SafeNews разгласява целият му коментар без редакторска интервенция:

Как един от „ спасителите “ на София остави без топъл обяд за цялата 2024 година над 200 жители в последна потребност?

Може би новият кмет на „ Подуяне “ Кристиян Христов от „ Спаси София “ не знае какво е да си гладен и му поисквам в никакъв случай да не изпада в сходна обстановка. Обаче 200 жители имат потребност от нашата поддръжка и да не я получат поради чиновническо безхаберие е неприемливо. Но е реалност. Кметът е пропуснал периода да кандидатства за изцяло безвъзмездното финансиране и остави 200 души без витално значимата услуга „ Топъл обяд “ за цялата календарна година. Последните 4 години в никакъв случай не сме допускали подобен неприличен казус.

Защо по средата на зимата в регион „ Подуяне “ стопира обществената услуга „ Топъл обяд “?

Това ме питат жители, които се свързаха с мен. Около 200 наши съграждани, които са в извънредно затруднено положение, са останали без обезпечаваната до момента до домовете им топла храна поради бездействието на кмета на регион „ Подуяне “ Кристиян Христов, се твърди в сигналите до мен.

Програмата „ Топъл обяд “ е доста значима за нуждаещите се и се финансира напълно с европейски средства – за задачата общините, надлежно регионите в София аплайват пред общественото министерство и получават 100% безплатно финансиране. Под мое управление в края на всяка календарната година Столичния общински съвет отпускаше заемообразно финансиране за първите месеци на идната година, с цел да може програмата да не стопира нито за ден.

Това обаче не се случи през миналия декември – както знаете, новият общински съвет буксува към този момент два месеца поради невъзможността на „ спасителите на София “ да намерят поддръжка за болшинство в съвета защото имат 38% от гласовете и се държат като че ли имат 98% и всички сме им длъжни…

Въпреки хаосът, който царува в съвета, кметът на региона Кристиян Христов е могъл и е трябвало да кандидатства пред общественото министерство до края на 2023 г, с цел да предоставим услугата и през 2024 година

Могъл е и най-малко по 4 разнообразни метода да обезпечи услугата и храна за хората, вместо да ги стопира (описал съм ги съответно в най-после на публикацията). Той обаче е „ играл на несъмнено “ – няма стратегия „ Топъл обяд “, няма проблем.

Заради това безумство към този момент изисках информация от всички районни кметове за осъществяването на програмата „ Топъл обяд “, като се надявам протичащото се в регион „ Подуяне “ да е изолиран случай.

С сътрудниците ми от ГЕРБ-СДС подготвихме и решение на съвета, с което да изправим стореното от „ спасителя на топлия обяд “ – да възложим обезпечаването на храна за тези 200 жители от общинския обществен патронаж, за сметка за общинския бюджет.

Ето няколко изпитани предписания за учещите се на гърба на софиянци „ районни кметове – спасители “

Изобщо, решения доста, стига човек да желае да се научи. И като не знае – да пита. Ние по тази причина сме съветници – да съветваме по какъв начин да решаваме дружно проблемите:

Вариант „ А “: кметът на региона да финансира осъществяването на „ Топъл обяд “ със средства от бюджета на районната администрация – въпреки всичко на 14 септември, 2023 година до момента в който ние носихме отговорност за ръководството на града и макар съпротивата на Демократична България и Борис Бонев, приехме бюджет на общината за 2023 година с гласовете на съветниците от ГЕРБ-СДС, Патриоти за София и Пеню Пенев от Демократична България. Този бюджет се ползва и в този момент – през 2024 година, до момента в който не се одобри идващият.

Вариант „ Б “: кметът на Столична община може да отпусне средствата на региона от общинския бюджет, с помощта на настоящия за 2023 година

Вариант „ В “: няма безусловно никаква спънка кметът на „ Подуяне “ да кандидатства по програмата, макар неработещия съвет – към този момент е импортиран отчет до СОС, който подсигурява тази опция на всички столични региони. Че няма спънка написа и в Указанията за кандидатстване пред МТСП – https://asp.government.bg/…/operativna…/topul-obyad/

Вариант „ Г “: В краен случай, в случай че не приложат някой от горните изпитани през годините решения, парите могат да се обезпечат от държавния бюджет, по реда на член 104 от Закона за обществените финанси, според който се позволява предплатено финансиране на заплащания по планове, финансирани със средства от Европейския съюз. Така предложихме на Васил Терзиев да реши казуса с ВиК плановете и с поддръжката на ГЕРБ и Политическа партия това се случи през Министерски съвет.

Още вести четете в категорията България 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР