Спасиха възрастен мъж с много рядко усложнение в пловдивска болница.

...
Спасиха възрастен мъж с много рядко усложнение в пловдивска болница.
Коментари Харесай

Спасиха мъж, страдащ от рядко усложнение

Спасиха възрастен мъж с доста рядко затруднение в пловдивска болница. 67-годишният мъж е потърсил помощ в „ УМБАЛ-Пловдив “ при проф. доктор Димитър Шишков с недоволство, че от един месец уринира през ануса. Това е извънредно рядко положение в медицината - в света са разказани 4-5 случая в научни списания, разяснява водещият експерт. Преди да настъпи тази особеност пациентът споделя, че имал болки, парене при уриниране, а след това въобще спрял да върви обикновено.

От извършените прегледи и проучвания се открива фистулен ход, който свързва пикочния канал (уретрата) с ануса. Проф. Шишков уточни, че нормално сходни затруднения се диагностицират след оперативна интервенция на простатата при мъже, а при дами след гинекологични интервенции, когато се отстранява огромен туморен развой.

При пациента обаче няма такова нещо, което много озадачава екипа, до момента в който инцидентно не загатва, че като дете е имал вродена особеност - атрезия на ануса (запушване). В детството му е правена пластична интервенция за възобновяване на функционалностите. Неотдавна обаче развива парапроктит – възпалително заболяване, довело до появяването на фистулата и до отваряне на канал към уретрата.

„ Освен това открихме, че в уретрата има два камъка, единият от тях е провокирал декубитална рана и там се е получил отворът “, изясни проф. Шишков.

На пациента са сложени протеза и катетър за един месец. След празниците ще бъде опериран за унищожаване на фистулата. Ще бъде направена пластика, като се внимава да не се засегне мускулатурата, с цел да не се стигне до други неприятни последствия, съобщи известният уролог. Според него единствената допустима интервенция е отворената. Лапороскопска е неприложима в тази ситуация. Въпреки че ние първи въведохме безкръвните интервенции в урологията, постоянно уточняваме дали съответният случай дава отговор на показанията, съобщи началникът на Урологична клиника в „ УМБАЛ-Пловдив “.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР