Спас Русев е българският кандидат -купувач на Telekom Albania ©

...
Спас Русев е българският кандидат -купувач на Telekom Albania ©
Коментари Харесай

Спас Русев икска да купи вторият по големина GSM оператор в Албания

Спас Русев е българският претендент -купувач на Telekom Albania

© Цветелина Белутова :

- Най-големият акционер в БТК Спас Русев е подал оферта за покупка на Telekom Albania.
- Конкуренти са други три участника, като най-висока е офертата на държавния Telecom Serbia.
- При триумф на българския претендент групата към БТК ще ускори позиции в района, което ще помогне при възможна бъдеща продажба.
Още по тематиката
БТК ще погаси предварително облигациите си за 400 млн. евро на 19 април

Рефинансирането става посредством банков заем, контрактуван с 12 институции през декември
27 мар 2018
БТК в света на ниските лихви

Телекомуникационният оператор контракти банков заем, с който ще погаси облигации за 400 млн. евро
9 мар 2018
Чешки " Теленор ", след това и " Нова тв "

Милиардерът Петр Келнер е определеният от Telenor нов притежател на българския телеком и измежду любимците и за малкия екран
8 фев 2018
Приходите и облагата на БТК порастват през третото тримесечие

Средният доход от мобилен клиент понижава през интервала, макар увеличението в броя на клиентите
14 ное 2017
Спас Русев: При мен няма модела " Кой ", има модела " Той "

Най-големият акционер в БТК и " Левски " пред " Капитал "
9 юни 2017

Възможността за договорка на 500 км югозападно от София за относително дребен и губещ телеком провокира мощен интерес, въпреки и не от огромни мултинационални играчи, а от районни. Един от тях е български - компания на главния акционер в БТК Спас Русев. Въпреки падащия местеня пазар и загубите на операторите, поради които немският притежател на Telekom Albania продава компанията, изненадващо тя очевидно наподобява като добра добавка за районните портфейли на кандидат-купувачите. А поради размера си и загубата най-малко първоначално телекомът е приличал на евтина, затова постижима алтернатива за претенденти от Балканите. С най-висока цена, само че дребен политически късмет е сръбският участник. Причината е, че в Албания е считан за стеснителен за националната сигурност. Това дава очаквания на българския претендент в търга, компания на Спас Русев, за който придобивката би добавила стойност, пакетирана с работещата под марката Vivacom БТК, при бъдеща препродажба на стратегически вложител в бранша.

Албанските искащи

На 17 септември е завършило подаването на ценовите предложения за притежаваната от Deutsche Telekom компания, като по информация на " Капитал " на този предпоследен стадий главните кандидати са четири.

Държавният Telekom Serbia се е присъединил изненадващо в последния миг, само че е предложил най-висока цена, без даже да прави дю дилиджънс (финансово-правен анализ) и съгласявайки се без разногласия с всички претенции на продавача. По изявления в албанските и сръбските медии президентът на Сърбия Александър Вучич се е обаждал на немския канцлер Ангела Меркел, с цел да подсигури поддръжка за договорката.

Вторият по тежест в търга е турският претендент Eagle Mobile, зад който стоят вложители от " Чалик холдинг " - близки до турския президент Тайип Ердоган. Те управляват третия по величина GSM оператор в Албания - Albtelecom. Евентуалното уедряване на пазарния дял би могло да се окаже спънка поради конкурентното законодателство в страната. Освен това поради обтегнатите връзки сред Германия и Ердоган претендентът наподобява едва допустим за продавача.

Друг кандидат за Telecom Albania е гръцки консорциум без опит на телекомуникационния пазар, зад който стои периферно крило на известната фамилия Вардиноянис и за който се счита, че не разполага с нужното финансиране за договорката. Името на този участник не беше оповестено и като строшен телефон гръцка медия написа " Глобул ", което в Сърбия беше интерпретирано като новия краен притежател - чешката PPF Group на Петр Келнер, а " новината беше прецитирана от Reuters и по този начин стигна даже до българските " 24 часа ". По информация на " Капитал " присъединяване на Келнер няма и не е имало.

На последващо място е българският претендент, който е декларирал присъединяване в търга през сдружението Albania Telekom Invest. Офертата има тежест като идваща от стратегически състезател на телекомуникационния пазар в района, притежател на един от най-големите по доходи телекоми на Балканите - БТК.

Сега Deutsche Telekom би трябвало да направи избор на извънреден покупател, с който да договаря по контракта, като се чака това да се случи до 10 дни.

Официално продавачът не дава детайлности по договорката, като на въпросите от редакцията от Deutsche Telekom през дъщерната им OTE дипломатично дадоха отговор: " Стъпвайки от стратегическите ни цели и бизнес цели, ние непрекъснато преоценяваме активите си, в това число тези в Албания, както съобразяваме и пазарните благоприятни условия, с цел да сътворяваме стойност за нашите акционери, да подсигурим непоклатимост и прогрес за групата. Процесът по оценка и съответните полемики с няколко участника са в ход. Практиката ни е да уведомяваме институциите и обществеността, в случай че и когато имаме нещо значително да оповестим. "

Какво се продава

Telekom Albania е първият мобилен оператор в страната, почнал активност през 1996 година под марката AMC. Четири години по-късно е платен от гръцката OTE, която в разгара на гръцката дългова рецесия от 2009 година е добита от Deutsche Telekom. Така немският състезател получава косвено и 99.79% от албанския телеком, които се продават сега.

Към полугодието на тази година GSM операторът има 1.8 млн. клиенти, което го прави втори по величина, а пазарният му дял в общите доходи е 39%. Има цялостно покритие на страната и предлага 4G връзка. Обслужва клиенти през 136 офиса в страната, в които работят близо 400 чиновници. Към полугодието приходите на Telekom Albania са 33 млн. евро, като прогнозите за 2018 година са постъпленията да доближат 69 млн. евро. Това обаче не е задоволително за оператора да излезе на облага и през последните три години той натрупа загуби, което затруднява съществено опциите за вложения в мрежата.

Възможно пояснение за неприятните резултати е неподходящата пазарна среда в Албания. Там работят още два мобилни оператора - английският Vodafone Albania и турският Albtelecom. Между тях тече свирепа ценова конкуренция, което води до спад на приходите с 25 - 30% през последните години. Допълнителен напън върху бизнеса на фирмите оказват и спецификите на албанския консуматор като клиент - куриозно, само че факт, 90% от клиентите на мобилните оператори употребяват предплатени пакети за позвънявания. По данни на локалния секторен регулатор AKEP, представени от tiranatimes, през 2017 година приблизително цената на минута диалог в албанските мобилни мрежи е 0.024 евроцента с Данък добавена стойност, а приблизително на месец потребителите харчат по 4 евро. Масово се употребяват приложенията за смарт телефони, с които позвъняванията и текстовите известия са безвъзмездни. Натискът на новите технологии е толкоз огромен, че към края на второто тримесечие спадът на клиентите на GSM операторите е с 21.2% до 2.7 млн. при 3.47 млн. година по-рано. За това разтърсване е спомогнал и банкрутът на албанския мобилен оператор Plus, който е имал 206 хиляди клиенти, само че предходната година е разпродал активите си на Telekom Albania и Albtelecom.

За БТК ли е

Вероятно неприятните пазарни условия на телекомуникационния пазар в Албания не са единствената причина Deutsche Telekom да пристъпи към изхода от там, защото има индикации, че компанията търси покупател и на други свои активи в в последно време динамичния за бранша район. През тази година скандинавската група Telenor се изтегли от няколко стратегически страни - България, Сърбия, Унгария и Черна гора, прехвърляйки бизнеса си на чеха Петр Келнер. Неговата PPF Group има позиции на телекомуникационния пазар в Чехия, Словакия и Унгария.

Това е значимо за българската БТК, която в края на предходната година бе най-големият по доходи телеком в страната с приходи 890 млн. лева, тъй че не може да се чака да е въздържан при такива благоприятни условия на пазара, каквито договорката в Албания предлага. През тази година БТК погаси облигационен заем за 400 млн. евро посредством синдикиран банков заем, което й обезпечи запас за вложения. По информация на " Капитал " Спас Русев, който управлява 46% от компанията, кандидатства за албанския телеком независимо, а не през БТК, тъй че прясно набраният запас няма да се употребява за придобивания. Причината е, че комплицираната акционерна конструкция, в която взе участие и съветският заемодател VTB, би направила присъединяване комплицирано и тромаво. А евентуално за Deutsche Telekom би имало проблем и присъединяване на ВТБ, която косвено има дял в БТК, поради глобите към Русия.

Предвид неприятните финансови резултати на Telecom Albania надали цената на договорката би затруднила българския вложител, който би могъл да извлече стойност след време, при излекуване на албанската компания и пакетирането й с българския телеком. А това е още един сигнал, че бъдещето на БТК се мисли през поредна препродажба в обозрим небосвод.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР