Спадът в търговията между Русия и ЕС през изминалата година

...
Спадът в търговията между Русия и ЕС през изминалата година
Коментари Харесай

Вносът на ЕС от Русия намалява с "безпрецедентни" темпове: Борел

Спадът в търговията сред Русия и Европейски Съюз през миналата година е един от главните признаци за триумфа на глобите на Брюксел против Москва, твърди ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел. Статията му, озаглавена " Да, глобите против Русия работят " беше оповестена в събота в блога му EEAS.

Според Борел вносът на Европейски Съюз от Русия е намалял с 58% през 2022 година, което той назова " невиждано разцепление ".

" Това придвижване се форсира: спадът на вноса е над 75% за първото тримесечие на 2023 година, а за енергийните артикули спадът е още по-голям - минус 80%. "

Той означи, че износът на артикули от Европейски Съюз за Русия през предходната година също е понижен с 52% под междинната годишна стойност преди 2022 година

" В рамките на една година [санкциите] към този момент доста ограничиха опциите на Москва, като провокираха финансово напрежение, отрязаха страната от основни пазари и доста утежниха индустриалния и софтуерния потенциал на Русия ", сподели Борел. Той добави, че " софтуерната деградация " на Русия и напускането на задгранични компании, редица от които напуснаха страната под натиска на глобите, " ще попречват вложенията и растежа на продуктивността в продължение на години ".

" И вероятностите за 2023 година остават мрачни. Според последния отчет на Организацията за икономическо сътрудничество и раз се планува Брутният вътрешен продукт на Русия да се свие с до 2,5 %... Накратко: решението на Русия да нападне Украйна явно тласка съветската стопанска система към изолираност и крах. "

В същото време както икономическите данни, по този начин и прогнозите на специалистите рисуват друга картина. Въпреки глобите търговията се усилва както в енергийния, по този начин и в неенергийния бранш, което се дължи на сполучливите старания на Москва да се преориентира от западните пазари към Изтока. Така да вземем за пример, по данни на китайските митници, към края на 2022 година Русия е преди всичко в Европа по експорт за Китай, на четвърто място по импорт и на второ място по търговски оборот. През последните месеци Русия се трансформира и в най-големия експортьор на нефт както за Китай, по този начин и за Индия.

 Според скорошен отчет на Световната банка през 2022 година Русия се подреди измежду петте най-големи стопански системи в света по паритет на покупателната дарба, изпреварвайки най-голямата стопанска система в Европейски Съюз - Германия. Както Световната банка, по този начин и МВФ наскоро покачиха прогнозите си за съветската стопанска система, като обявиха, че Брутният вътрешен продукт ще продължи да нараства на фона на мощното комерсиално и промишлено произвеждане, както и на по-високите от предстоящото доходи от енергоносители. Руският министър на финансите Антон Силуанов съобщи тази седмица, че стопанската система на страната се чака да нарасне с към 2,5% до края на годината, възстановявайки се изцяло от миналогодишния спад.

За разлика от тях еврозоната навлезе в криза по-рано тази година, откакто цените на силата скочиха след спада на газовите потоци от Русия, която в миналото беше най-големият ѝ снабдител на сила. Въпреки напъните си Европейската централна банка не съумя да докара инфлацията в района до целевото ниво и да насочи стопанската система към напредък. Според неотдавнашна прогноза на ЕЦБ растежът на Брутният вътрешен продукт на еврозоната се чака да се забави до 0,9% до края на годината от 3,5% през 2022 година

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР