„Спадът на активността при ромите се дължи вероятно на натиска,

...
„Спадът на активността при ромите се дължи вероятно на натиска,
Коментари Харесай

Експерти: Свидетели сме на най-ниската избирателна активност на парламентарни избори у нас

„ Спадът на интензивността при ромите се дължи евентуално на натиска, който оказа служебното държавно управление върху подозираните за нечестните способи за гласонабиране. “

Това разяснява изборният специалист Стоил Стоилов и добави, че причина може и да е въведеният машинен избор, който смъкна интереса поради детайла на софтуерен и учебен ценз.

Даниел Пейчев от Българска асоциация по изборни системи пък изясни, че сме станали очевидци на най-ниската изборна интензивност на парламентарни избори у нас. Според него тя може да се съпостави единствено с тази на вота за европарламент.

„ Причина можем да търсим и в умората на българския гласоподавател от избори - втори поред парламентарни. Може да се проучва и дистанцираността на политиците от гласоподавателите, те са по-далеч от електората “, счита още Пейчев.

Той разяснява и плюсовете на машинния избор – изключително блестящо виждащи се при изборната администрация, която съобщи книжата бързо и без опашки.

Стоилов добави обаче, че би трябвало да има и контролно преброяване, което да е ясно дружно с формалните резултати от вота, с цел да няма никакви подозрения.

И двамата бяха на мнение, че макар нараствания брой секции в чужбина, това не е повлияло на интензивността там, като нарастването на отишлите да дадат своя глас е към 100 гласа на секция във Англия.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР