Спад в цените на жилищата у нас няма да има,

...
Спад в цените на жилищата у нас няма да има,
Коментари Харесай

Цените на имотите няма да падат, поскъпването обаче се забавя

Спад в цените на жилищата у нас няма да има, следи се обаче закъснение на растежа. Това коментира в ефира на „ Директно “ председателят на Националното съдружие Недвижими имоти Добромир Ганев.

За главен мотор на охлаждането на пазара той уточни усложнената политическа и икономическа обстановка в страната, което прави пазара на жилища труден за прогнозиране. 

Друг фактор, който въздейства, е упованието за повишаване на лихвите по ипотечните заеми. Данните обаче демонстрират, че в България лихвите се повишават доста постепенно и надалеч не толкоз доста, колкото в останалата част от Европа, показва специалистът.

От друга страна съгласно някои специалисти имотният пазар навлиза в криза, поради три следващи тримесечия на спад в броя на покупко-продажбите. Според Ганев обаче обстановката е по-различна.

„ Ако гледаме механически въпроса, може да приказваме за криза, само че в случай че гледаме по-практично на пазара тези спадове ги съпоставяме всекидневно с тримесечие от предишна година, само че това са двете най-силни години ", уточни той

В последните 8-9 години наблюдаваме непрекъснат растеж на цените на парцелите, посочи още той и акцентира, че в момента се следи спад по отношение на размера на покупко-продажби. В предишни години, когато е имало такова стесняване, в следствие търсенето се мултиплицира, безапелационен е Ганев и акцентира, че се резервира наклонността търсенето на жилища да надвишава доста предлагането.

Отстъпление има и при купувачите, които са по-предпазливи поради страховете от високата инфлация и упованията за покачване на лихвите по ипотечните заеми, а актуалната конюнктура е е подобаваща за по-либерално настроените купувачи, счита още. гостът

Данни на Национален статистически институт демонстрираха спад в започнатото ново строителство у нас, като през първото тримесечие на 2023 година издадените разрешителни за градеж на жилищни здания понижават по отношение на последното тримесечие на предходната година с 8.5%.

Според Ганев това е сигнал за зрялост в държанието на бизнесмените, предаде bgonair.

“По-малкото предпочитание за покупки сега, дава опция на пазара да понижи своето предложение и да балансира това съответствие, което е извънредно значимо за цените ” - подчерта специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР