SpaceX отложи с един ден дългоочакваното второ изстрелване на ракетата

...
SpaceX отложи с един ден дългоочакваното второ изстрелване на ракетата
Коментари Харесай

Илон Мъск отново отложи изстрелването на „Starship“

SpaceX отсрочи с един ден дълго чаканото второ изстрелване на ракетата си от последващо потомство " Starship " заради механически проблеми, заяви основният изпълнителен шеф на компанията Илон Мъск.

Светът на космонавтиката тръпне в очакване на тестовия орбитален полет, който в началото беше плануван за петък, а в този момент би трябвало да излети в събота, откакто първият опит през април приключи с мощна детонация.

" Трябва да сменим задвижването на решетъчната перка, тъй че изстрелването се отсрочва за 18 ноември ", написа Мъск в своята обществена мрежа X, някогашен Twitter.
Решетъчните перки са аеродинамични устройства за ръководство, употребявани от SpaceX за контролиране и стабилизиране на ракетите по време на етапа на втурване, тъй че да могат да се приземяват изправени. Задвижващите механизми се отнасят до машинните елементи, употребявани за придаване на придвижване.

На 20 април SpaceX беше принудена да взриви ракета Starship без екипаж четири минути откакто тя излетя от стартовата площадка Starbase в Бока Чика, Тексас, защото първата степен на ускорителя не се отдели от галактическия транспортен съд над нея.

Ракетата се разпадна в огнено кълбо и се разруши в Мексиканския залив, като изпрати облак прахуляк над град на няколко километра.

След траяло няколко месеца следствие Федералната авиационна администрация най-сетне позволи на SpaceX да опита още веднъж, макар възраженията на природозащитни групи и продължаващото правосъдно дело от тяхна страна против регулатора за това, че сякаш не е направил задоволително оценки на въздействието върху околната среда.

Прозорецът за изстрелване се отваря в 7:00 ч. сутринта (1300 GMT) локално време.

SpaceX планува да употребява Starship, галактически транспортен съд за цялостна повторна приложимост, който създава повече двигателна сила от всеки различен в историята, като транспортно средство за вероятно колонизиране на Марс. В близко бъдеще НАСА чака от SpaceX да даде модифицирана версия, която да извършва ролята на луноход за нейните задачи Artemis за връщане на Луната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР