SpaceX изведе четирима астронавта в орбита в петък, използвайки рециклирана

...
SpaceX изведе четирима астронавта в орбита в петък, използвайки рециклирана
Коментари Харесай

SpaceX с трети екипаж за по-малко от година и повторно изпозлвана ракета и капсула

SpaceX изведе четирима астронавта в орбита в петък, употребявайки рециклирана ракета и капсула, трети полет на екипажа за по-малко от година за бързо разрастващата се компания на Илон Мъск, написа " Гардиън ".

Астронавтите от Съединени американски щати, Япония и Франция би трябвало да стигнат до Международната галактическа станция рано в събота сутринта, след 23-часово пътешестване в същата капсула Дракон, употребена от дебютния екипаж на SpaceX предишния май. Те ще прекарат шест месеца в орбиталната лаборатория.

Това е първият път, когато SpaceX употребява наново капсула и ракета, с цел да изстреля астронавти за НАСА, откакто години наред доказваше способността си. Ракетата е употребена предишния ноември при втория полет на компанията.

Командирът на галактическия транспортен съд Шейн Кимбро и екипажът му преди седмици написаха буквите си в саждите на ракетата, надявайки се да стартират традиция.

" Радвам се да се върна в космоса ", разяснява Кимброу по радиото, откакто капсулата стигна безвредно в орбита.

За астронавта от НАСА Меган Макъртър това бе малко дежавю. Тя излетя на същото място в същата капсула, както брачният партньор й Боб Бенкен, по време на първия полет на екипажа на SpaceX. Този път Бенкен и седемгодишният им наследник им махаха на политане.

В петък със SpaceX излетяха японецът Акихико Хошиде и французинът Томас Песке, първият европеец, изхвърчал с комерсиална капсула.
 Астронавтите на SpaceX дойдоха на МКС
Астронавтите на SpaceX дойдоха на МКС

Капсулата Cregon Dragon се скачи сполучливо с МКС

Мъск се срещна за малко с астронавтите в галактическия център " Кенеди " на НАСА, преди да се качат на електрически коли Тесла.

Въпреки ранния час фенове се подредиха по близките пътища, с цел да гледат по какъв начин ракетата излетява един час преди изгрева. Изстрелването бе забавено един ден, с цел да се възползва от по-доброто време по източния бряг.

Девет минути по-късно моторите от първи стадий се върнаха на океанската платформа.

Бързата повторна приложимост е от решаващо значение за напъните на Мъск да отвори космоса за всички, да приземи идващите луноходци на НАСА и най-голямата му цел - да построи град на Марс.

Мъск ще реализиране първата цел с частния полет през септември. През октомври това ще бъде последвано от четвъртия старт на SpaceX за екипажа на НАСА.

SpaceX пое самодейността за НАСА, откакто совалките на галактическата организация се отдръпнаха през 2011 година, започвайки с доставки още идната година. Голямото достижение бе връщането на астронавтите предходната година във Флорида.

" Страхотно е още веднъж да имаме този постоянен темп ", сподели шефът на " Кенеди " Робърт Кабана, някогашен пълководец на совалка.
 НАСА избра SpaceX да изпрати астронавти на Луната до 2024 година
НАСА избра SpaceX да изпрати астронавти на Луната до 2024 година

Договорът е за 2,9 милиарда $
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР