SpaceX Crew Dragon връща четири самолета на космическа станция обратно на Земята след шестмесечно пътуване

...
Пламтящ като метеор, докато се издигаше високо над северна Флорида,
Коментари Харесай

Пламтящ като метеор, докато се издигаше високо над северна Флорида, космически кораб SpaceX Crew Dragon безопасно отнесе четири пилота на космическа станция обратно на Земята рано в понеделник , плискайки се в Атлантическия океан източно от Джаксънвил, за да завърши шестмесечния си престой в орбита.

Командирът на Crew-6 Стивън Боуен, пилотът Уди Хобърг, космонавтът Андрей Федяев и колегата от екипажа на ОАЕ Султан Алнеяди откачиха от предния модул Harmony на станцията в 7:05 ч. EDT неделя, за да започне 17-часов полет обратно към Земята.

Автоматизираният Crew Dragon изпълни 16-минутен тласкащ двигател за излизане от орбита, започващ в 23:24 ч. , забавяйки космическия кораб с около 250 mph -- достатъчно, за да го пуснете обратно в долните слоеве на атмосферата за стръмна траектория от югозапад към североизток, носейки го над Централна Америка и Северна Флорида.

Погледнато от космоса Кенеди В центъра, завръщащият се космически кораб изглеждаше като метеор с бавен каданс, проблясващ брилянтна следа в небето, докато Crew Dragon беше обгърнат от облак от супер нагрята плазма, забавяйки се от орбитална скорост от 17 100 mph до само 300 mph или нещо подобно минути.

С екипажите за възстановяване на SpaceX и наблюдателите на НАСА в готовност, четирите главни парашута на капсулата се разгърнаха навреме, напълниха се с въздух и спуснаха космическия кораб до леко падане в Атлантическия океан край източното крайбрежие на Флорида в 12:00:00 17 часа сутринта

„От името на НАСА и SpaceX, добре дошли у дома“, издаде по радиото контролер на полета от контролната зала на конструктора на ракети в Калифорния. „Благодарим ви, че управлявахте SpaceX.“

„Оценяваме много цялата подкрепа, от цялото първоначално обучение, до изстрелването, по време на цялата мисия. ... Това беше невероятно“, отговори Боуен. „Определено го оценяваме и с нетърпение очакваме да работим с всички вас отново.“

Дълбокото кацане през нощта е резултат от комбинация от фактори, свързани с орбитата на космическата станция и способността на Crew Dragon да достигне определена насочете към конкретна дата в рамките на необходимите метеорологични ограничения и други фактори. В този случай всичко това доведе до спускане късно през нощта.

Екипажите на SpaceX достигнаха Crew Dragon минути след падането. След като се увериха, че няма изпарения на горивото, кабелите бяха свързани и космическият кораб беше изтеглен на борда на кораба за възстановяване на SpaceX. Както обикновено при дълги полети, екипът за възстановяване планира да изнесе Боуен и компанията от Crew Dragon, един по един, докато започват да се приспособяват към непознатото привличане на гравитацията.

Преди да напуснат космическата станция , Боуен, бивш подводничар, каза, че очаква с най-голямо нетърпение "хубавия океански въздух и мирните спокойни морета. Ще бъде наистина приятно да се върна към това."

Хобург каза, че очаква с нетърпение " истински душ." Алнеяди каза, че няма търпение да се присъедини отново към приятелите и семейството си, както и да се наслади на „истинска гореща чаша кафе“. Що се отнася до Федяев, „Мисля, че моята мечта е легло за добър сън. Мога да лежа на една страна. Друга страна. Гърбът ми. Спя!“

След първоначални медицински прегледи на борда на спасителния кораб и четиримата летците ще бъдат докарани до брега с хеликоптер. Реактивен самолет на НАСА чакаше да ги отведе обратно в Хюстън и космическия център Джонсън за разбор и събиране с приятели и семейство.

В орбита останаха трима членове на екипажа на Союз - командир на станцията Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и астронавтът на НАСА Франк Рубио -- и четири пилота на Crew Dragon, изстреляни на 26 август, за да заменят Боуен и компания: командирът на Crew-7 Жасмин Могбели, астронавтът на Европейската космическа агенция Андреас Могенсен, японският астронавт Сатоши Фурукава и космонавтът Константин Борисов.

< p>Прокопиев, Петелин и Рубио бяха изстреляни към станцията миналия септември и приключват маратонска 371-дневна мисия.

Първоначално планираха да прекарат шест месеца в космоса, но техният ферибот "Союз" беше деактивиран от голям теч на охлаждаща течност миналия декември. Руснаците избраха да изпратят заместващ космически кораб и мисията на екипажа беше удължена с шест месеца.

Планира се нов екипаж на Союз - командир Олег Кононенко, Николай Чуб и астронавтът на НАСА Лорал О'Хара за изстрелване от космодрума Байконур в Казахстан на 15 септември.

Прокопиев, Петелин и Рубио ще се откачат и ще се върнат на Земята 12 дни по-късно. По този начин Рубио ще постави нов рекорд на САЩ за най-дълъг единичен космически полет на американски астронавт.

Изстреляни на върха на ракета Falcon 9 на SpaceX на 2 март, пилотите на Crew-6 прекараха 185 дни и 22 часа извън планетата, обикаляйки земното кълбо 2976 пъти, докато пътува 78,9 милиона мили през космоса. При слизането Боуен, единственият космически ветеран от екипажа, е регистрирал 227 дни в космоса в четири мисии.

По време на мисията си астронавтите от Crew-6 посрещнаха седем гостуващи превозни средства, включително две непилотирани Космически кораб Cargo Dragon, два руски снабдителни кораба Progress, товарен превозвач Northrop Grumman Cygnus и два пилотирани Crew Dragons.

Те също извършиха три излизания в открития космос. Bowen an Hoburg излезе два пъти навън, за да инсталира нови разтегателни соларни одеяла, а Alneyadi се присъедини към Bowen за трета екскурзия, за да извади повреден пакет от антена и да извърши друга поддръжка.

„Това със сигурност е опитът на цял живот и истинска чест да прекарам шест месеца, шест невероятно кратки месеца, живеейки и работейки на борда на този невероятен орбитален пост“, каза Хобург преди да напусне станцията. „Мисля, че свършихме много.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР