Социолозите прогнозират рекордно ниска избирателна активност по време на президентския

...
Социолозите прогнозират рекордно ниска избирателна активност по време на президентския
Коментари Харесай

Кремъл се чуди как повиши активността на президентските избори в Русия, пише "Ведомости"

Социолозите предвиждат рекордно ниска изборна интензивност по време на президентския избор в Русия през март. Кремъл обаче търси способи да я увеличи, написа в. " Ведомости ", представен от Българска телеграфна агенция.

Декемврийска анкета на центъра " Левада " демонстрира, че ще гласоподават 52-54 на 100 от гласоподавателите. Според шефа му Лев Гудков това ще е най-ниската интензивност на президентски избори в Русия до момента. " Кримският синдром завършва, пораства чувството за неизясненост, стандартът пада, самата акция тече неенергично ", изяснява аргументите той.

Активността ще е сред 60 и 70 на 100, твърди обаче Валерий Фьодоров, началник на конкурентния център ВЦИОМ. " Путин преди малко съобщи, че ще се кандидатира, значи хората едвам са почнали да се замислят за изборите. Въпросът не е в позицията им, а дали ще изискат да потвърдят тази позиция с деяние ", споделя той. Активността може да бъде повлияна и от настоящия проблематичен декор - резултатите от зимната олимпиада или от нови наказания против Русия. Освен това " електоратът се подмладява, а младите не обичат много-много да вървят на избори ", прибавя социологът.

Колегата им Дмитрий Бадовски предсказва интензивност 57-60 на 100 - " висока, изключително заради значимостта на изборите и на обществено одобряваните отговори ". Данните на " Левада " значат, че от 110 милиона гласоподаватели в Русия пред урните ще се явят 64 милиона. Една четвърт от запитаните обаче дават обществено одобрявания отговор, само че при все че няма да гласоподават, декларира политологът Дмитрий Орешкин.

Тези хора би трябвало съгласно него да се приспаднат от 64-те милиона, само че по тази причина пък да се прибавят 12 милиона " мъртви души " от районите, където интензивността ще бъде изкуствено надута. Съответно Орешкин чака интензивност от 55, най-вече 60 %. Когато няма проблем с изборния резултат, проблем става интензивността, обобщи ситуацията в Русия политтехнологът Григорий Казанков.

 Опозиционният деятел и създател на Фонда за битка с корупцията Алексей Навални на протест през 2012 година Според съветската изборна комисия Навални няма да бъде позволен на изборите и ще може да се кандидатира за обществени длъжности едвам след 2029 година
© Associated Press

Опозиционният деятел и създател на Фонда за битка с корупцията Алексей Навални на протест през 2012 година Според съветската изборна комисия Навални няма да бъде позволен на изборите и ще може да се кандидатира за обществени длъжности едвам след 2029 година

Властите могат съгласно него да обезпечат повече гласове, като " вкарат спомагателна конспирация " във вота - да вземем за пример да подчертават върху битката за второто място. " Още няколко % " дава по думите му да вземем за пример присъединяване в конкуренцията на известната телевизионна водеща Ксения Собчак.

Ще се употребяват и софтуерни способи - от основаване на празнично въодушевление до районни референдуми, споделя Казанков и добавя: " Задачата за легитимност на изборите е по-първична от интензивността и резултата ".

" Президентът би трябвало да съставлява ползите на болшинството гласоподаватели, по тази причина е значимо интензивността да бъде съпоставима с предходните акции ", обясснява политологът Андрей Колядин. Той изрежда голям брой законни способи за повишението й, в това число посредством партийни поръчения всеки " да докара на изборите по 5 или 10 души " и посредством пропаганда " от врата на врата ".

Критикът на Кремъл Алексей Навални и неговите щабове ще готвят наблюдаващи, които да наблюдават интензивността, заяви прессекретарят му Кира Ярмиш.

Според аналитика Орешкин Навални, който надали ще бъде регистриран като претендент поради присъда за злоупотреби, може самичък да повлияе върху интензивността, в случай че в отговор насочи апел за протест на президентския избор. " Отрицателните фактори ще се отразят по-силно на интензивността ", предсказва той. По административен път не може да бъдат обезпечени и 60 на 100. Активността не идва от разгласи: " Хайде всички на избори ". Тя се появява, когато има смисъл от изборите - когато има конспирация, разяснява политологът Александър Кинев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР