Социологическа агенция Галъп обяви в четвъртък, че президентът Румен Радев

...
Социологическа агенция Галъп обяви в четвъртък, че президентът Румен Радев
Коментари Харесай

К: България: Кабинетът смекчи леко новите мерки, Радев може да бъде избран на първи тур според проучване

Социологическа организация " Галъп " разгласи в четвъртък, че президентът Румен Радев има късмет да завоюва изборите още на първия тур, само че обвърза резултатите с незнайния още резултат от въвеждането на непопулярните антиковид ограничения. Едновременно с това партии и политици от целия политически набор масирано нападнаха Радев и служебния кабинет с упреци както в безучастие, по този начин и за несъответстващи и непопулярни ограничения. На този декор служебният кабинет разгласи отстъпления от оповестените в началото ограничения.

Зелените документи не престават да провокират доста несъгласия, макар че условията за тях бяха занижени доста, което пък прави самата мярка още по-спорна откъм успеваемост. Премиерът Стефан Янев даде специфична конференция през днешния ден, на която опита да успокои пристрастеностите към новата мярка. По думите му обстановката в здравната система е тежка - тя е на границата, оттатък която не може да обезпечи ефикасни грижи за болните и ограниченията са наложителни, а също по този начин и краткотрайни. Премиерът регистрира като неточност това, че са отлагали използването на ограничения против болестта прекомерно дълго, само че прикани хората за взаимност, а партиите - за отговорно отношение, тъй като алтернативата по думите му е цялостно затваряне на страната.
Кои са водещите международни вести през днешния ден може да прочетете. Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме тук. Най-важното от деняНовите ограничения влязоха в действие, само че претърпяха промени
Системата на зелените документи, която служебният кабинет реши да вкара като мярка против следващата мощна коронавирус вълна в България, влезе в действие след среднощ в четвъртък. Междувременно бяха направени и някои корекции към условията, които вършат българските удостоверения доста по-толерантни от европейските. Това обаче основава и опасности за понижаване на успеваемостта им.

Документът за сложена първа доза в границите на месец ще може да се употребява като сурогат на така наречен " зелен документ ". Той обаче ще бъде годен единствено на територията на страната. Европейският коронавирус документ се издава едвам след довеждане докрай на имунизационния цикъл. Валидността на документа за преболедуване ще бъде удължена от шест на 12 месеца. Това ще стане факт евентуално още през днешния ден или на следващия ден с нова заповед на здравния министър. Удължаването отново ще се признава единствено на територията на страната. Сертификат за преболедуване ще може да се издава и когато заразяването е било открито с антигенен тест (по европейските правила годно е единствено проучването по PCR метода). Нужно е той да е от сертифицирана лаборатория. От понеделник от уеб страницата на Националната здравно-информационна система ще може да се извади зелен документ с подобен тест. До понеделник няма да се постановат санкции на обектите, в които има работещи без така наречен " зелен документ ". По-рано бе обявено, че екипи на Министерство на вътрешните работи и РЗИ към този момент са почнали инспекции най-много в заведения, само че към този момент наложените наказания ще бъдат анулирани. При инспекциите до понеделник ще се издават единствено наставления. Мярката очевидно увеличи интереса към имунизациите и от през вчерашния ден има опашки пред пунктовете, които продължиха и през днешния ден. В сряда са се ваксинирали съвсем 13 500 души - за съпоставяне предходната сряда са били единствено 5500. Пред някои столични молове пък бяха отворени пунктове за проби, пред които се извиха опашки от чиновници в комерсиалните центрове, както и гости.
Нови ограничения против разпространяване на ковид, влизне със зелен документ в затворени обекти Фотограф: Юлия Лазарова
Сайтовете на Националната здравно-информационна система и Единния информативен портал в последните два дни постоянно се срутват, като това продължи от време на време и в четвъртък. През първия уебсайт се вадят зелените документи, а вторият дава данни за развоя на епидемията. От " Информационно обслужване " оповестиха за злонамерена трафик-атака от вида вид " отвод от услуга " (DDoS), който цели да претрупа системата. Обсъжда се концепцията за наложително имунизиране на държавната администрация, включително за учителите, стана ясно от изявление на здравния зам.-министър Димитър Петров пред bTV сутринта. По-късно обаче здравният министър Стойчо Кацаров разясни, че се обмисля въвеждане на условие за " зелен документ " единствено за държавната и общинската администрация, която работи " на гише " и обслужва директно жители. Образователният министър Денков пък съобщи, че " до момента в който аз съм министър, наложителна имунизация за учители няма да има ". По данни на МОН единствено към 36% от общо 90 хиляди учители са ваксинирани. В същото време от през днешния ден учебните заведения в София и обособени общини в областите Видин, Монтана, Габрово, Кюстендил и Перник минават към онлайн образование. За трети следващ ден броят на новите случаи е над 4500, а жертвите - над 100. Положителните проби са над 18% от всички.
Масирани политически офанзиви против президента и държавното управление
" Демократична България " прикани президента Румен Радев да приключи акцията си и да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) поради коронавирус рецесията и заради това, че дейностите на държавното управление са непредсказуеми и се трансформират в политическа и институционална рецесия. От обединението не споделят кои съгласно тях са подобаващите ограничения, а посланието им е, че " публично допустимите решения " би трябвало да се вземат с политически консенсус на КСНС, като по този начин " партиите загърбят популистките залитания в предизборно време ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Вечерни вести 2 Технологии 3 Как да... 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Коронавирус 1 Свят 2 Технологии 3 Коронавирус
По същото време водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че в страната има безпорядък поради суматохата на държавното управление, че даването на документ за първа доза е закононарушение и че служебните министри са се уплашили от гнева на хората. Коалиционният сътрудник на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили изиска " незабавно ", оставките на премиера, здравния и енергийния министър, а като бонус - и Румен Радев да премисли оставането си в акцията. В офанзивата се включи и противникът на Радев в акцията - проф. Анастас Герджиков , съгласно който " бездействието на служебния кабинет и на Румен Радев " са основали " мощно публично напрежение и безпорядък ".

От Има Такъв Народ също оповестиха, че са срещу въвеждането на Коронавирус документ, който съгласно някогашния народен представител Радостин Василев имал дискриминационен резултат при ниската имунизация от 20%.

Единствено от " Продължаваме промяната " обявиха, че приключват срещите си с гласоподаватели поради усложнената епидемиологична конюнктура.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР