Социологът Кольо Колев в интервю за предаването България, Европа и

...
Социологът Кольо Колев в интервю за предаването България, Европа и
Коментари Харесай

Кольо Колев: Имаме подскачащи партийци и перманентна политическа битка 

Социологът Кольо Колев в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " (бел. ред. изявлението е от 14.06.2023 г.)

Народните представители сътвориха краткотрайна комисия, която да прегледа обстоятелствата и събитията към поисканите имунитети на четирима депутати. Това са Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов. Комисията ще се състои от 12 депутати, по двама от всяка парламентарна група, и ще заседава до 18 юли. По-рано през днешния ден Кирил Петков разгласи, че ще си даде имунитета преди комисията да е направила своето мнение. А краткотрайната комисия има за цел да изследва дали са налице задоволително данни за осъществени закононарушения от общ темперамент. Очаква се да бъде определен ръководител на комисията, както и членовете към нея. Разговаряме в този момент със социолога Кольо Колев. Здравейте, господин Колев.

Здравейте.

Народните представители не пропуснаха да си разменят грозни реплики. Спорът беше обвързван с новосъздадената комисия, за която към този момент обясних на нашите слушатели, за депутатските имунитети. 186 депутати взеха решение да бъде основана краткотрайна комисия за отнемането на имунитетите на Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов, 32-ма бяха " срещу “ от Българска социалистическа партия и " ИТН “. Как намирате този ход на депутатите, господин Колев? Има ли съгласно вас нужда от сходна краткотрайна комисия, която да изследва дали са налице задоволително данни за осъществени закононарушения от общ темперамент?

Първо да кажа, че грозните реплики, с които започнахте, че са били разменени, не са нещо извънредно. Те станаха норма на държание. За страдание изпразнен от всевъзможен смисъл, с изключение на " Ама вие сте гадове “. А що се отнася за комисията, съгласно мен наподобява рационално в действителност да има такава комисия, и то би трябвало да се основава постоянно, когато се изиска имунитет на някого, заради простата причина, че не можем да предположим, че всички, които ще гласоподават в залата " За “ или " Против “, ще бъдат осведомени съответно с материалите. До огромна степен те ще гласоподават въз основата на своята политически партии и пристрастия. Така че наподобява напълно рационално да има такава комисия. Друг е въпросът, че ми се вижда малко множко да работи до 18 юли.

Имаше предложение да работи единствено няколко дни или до 20 юни.

Би трябвало 10-15 дни да са изцяло задоволителни за тези хора - да се срещнат с характерната материя, да схванат защо става дума, само че да кажем на 18-ти, не знам, може би възнамеряват по-късно да излязат в отпуска или нещо сходно.

Имаше изявления, че комисията е основана за изпиране и влачене на нечий имунитет дълго време, с оглед свалянето на основния прокурор.

Има логичност в това да се изчаква свалянето на основния прокурор. В последна сметка основният прокурор показва една бих споделила меко казано нездрава интензивност, както преди настояването на неговата оставка, демонстрираше по този начин нездрава бездейност. Оказа се, че това, за което се говореше дълго време, че се държат каузи на трупчета, и че прокуратурата изборно нападна едни, надлежно служи като еликсир за други, се оказва безусловно правилно. И това се удостоверява тъкмо и от дейностите на основния прокурор.

Наистина наподобява малко безумно: Сега основният прокурор внезапно се задейства, и споделя: " Тука имунитетите на тоя, на тоя и на тоя “, надлежно те надали не да се съгласят и да се оставят в лапите на същия този хиперактивен основен прокурор, който сега се мятка в обезверен опит да си избави главата. Затова споделих, че наподобява обикновено основаването на такава комисия, която малко или доста да реши всичките фактори, а не да си стигне просто до търсене на политическа кавга на едни партии, които могат да образуват едно или друго болшинство по отношение на други.

Като заговорихте и за основния прокурор, смятате ли, че новата комисия би трябвало да покаже дали има опит за интервенция на прокуратурата в работата на Народното събрание?

Сега, дали съответно в работата Народното събрание ми е мъчно да преценява, само че явно прокуратурата има намесва в политиката. Непрекъснато се говореше до момента, че политиката има интервенция в прокуратурата, само че се оказа, че и противоположното, политиката се пробва или най-малкото работи предвид на едни или други политически сили според от това по какъв начин се усеща – дали застрашена или пък  обгрижвана от съответните политически сили, връзката е взаимна. И не виждам някаква особена нужда да бъде доказвано преди много повода, че то се появи. Показа се по безапелационен метод с последните дейности на основния прокурор.

А какво е вашето персонално мнение, съгласно вас редно ли е Народното събрание да се меси в работата на правосъдната власт и противоположното, тя да се меси в законодателството?

Категорично, значи изначално, то е конституционно закрепено, че не би трябвало да има интервенция на надлежно едната и на другата власт в техните работа. А различен е въпросът към този момент по какъв начин се конституира надлежно прокуратурата, Висшият правосъден съвет и така нататък, където не можеш да нямаш интервенция по един или различен метод на политическите празненство, които са в последна сметка избраници на народа. Така че да, би трябвало да има ясна система за номиниране, за издигане, надлежно за отзоваване, и по едно и също време с това по никакъв метод не би трябвало да се позволява оперативната интервенция на която и да от управляващите върху другата.

Не съумяха обаче да изберат ръководител на комисията за имунитети, имаше разнообразни оферти. Десислава Атанасова упрекна депутатите, че блокират комисията, изключително поради изчезналия ръководител, иронично предложи ротация – всеки член да е ръководител на комисията. Тази процедура все по-често се ползва като че ли с ротацията, а до каква степен ще стигнем с тези оферти, не е ясно.

За страдание стигаме до там, като че няма средоточия и изявени персони, които да събират в себе си доверието и на едните, и на другите, и на третите, и на четвъртите. Тече някаква перманентна политическа борба, в която надали не всеки играе за себе си и се мъчат да се надвикат един различен, без да се пробват да намерят някакъв общ знаменател най-малко по значимите за страната проблеми. В случая това е един значим проблем и би трябвало да  намерят индивида или хората, които в последна сметка да могат да съберат в себе си доверието и на своите, и на непознатите. Като че ли обаче такива персони изчезнаха от Народното събрание. Значи, дано да си спомним в далечното минало, когато имаш такива фигури, като Гиньо Ганев, които без значение от политическата им принадлежност, всички се отнасяха с огромно почитание към тях. Като че ли тези фигури изчезнаха от това Народно заседание. Имаме подскачащи партийци от една, друга, трета, четвърта политическа групировка.

Г-н Колев, допускате ли, че една такава краткотрайна комисия за депутатските имунитети може да е била спогодба за Кабинета " Денков-Габриел “?

Не го изключвам заради простата причина, че в изтеглите записи се загатва нещо сходно, че надали не посредством тази комисия ще бъде обезпечен имунитета на Бойко Борисов и нещо сходно. Така че да, изцяло е допустимо. Друг е въпросът какво е замислено и какво в последна сметка се случва, тъй като сред тези неща нормално, изключително когато политиците пипат с лапичките си, има огромна разлика.

Вие сте социолог, който години наред се занимавал с изследване на публичното мнение и наблюдение на всички процеси, които се случват у нас. Как съгласно вас през днешния ден обществото възприема тези кавги в политиката, войната по високите етажи, включително и прокуратурата?

Като удостоверение на изначалното съмнение на гласоподавателите към така наречен " политически хайлайф “. Не забравяйте, по-малко 40% се явиха на последните избори, и това са хора, които са значително омерзени от това, което виждат на политическия пазар. Те не могат да намерят своята политическа партия, своето политическо посланичество, а огромна част от тях, както споделих, са омерзени от всички. Така че това, което се случва, е просто удостоверение на тяхното разбиране, че надали не всички са маскари. Това е, което се случва, и това неизбежно ще даде отражение върху всичките политически партии.

Очаквате ли Кабинетът " Денков-Габриел “ да издържи на този ротационен принцип?

Това е смешно. Значи, концепцията, че ще има изобщо ротация за мен е безумно. Това значи да си устоят 9 месеца, което на този стадий наподобява неуместно преди простата причина, че новата власт не се употребява с доверието нито на обществото като цяло, нито с доверието на обособените съдружни сътрудници. Вече видяхте какво стана с назначението на Виолета Лорер.

Това съгласно мен е единствено началото и издава стила на деяние, което ще се следва. Така че концепцията, че това ръководство ще издържи 9 месеца за мен наподобява безумно, и че изобщо ще се стигне до ротация, също по този начин. Те непрестанно, вижте, новата дясноцентристка групировка " Продължаваме промяната “ в общи линии се държи по същи метод, както се държи Корнелия Нинова – тя маха във всички направления и на всички места си основава врагове. При това състояние дълбокото ми разбиране е, че те доста бързо ще бъдат наритани. Те си основават непрестанно и на всички места врагове, обществото като цяло също не ги приема, в следствие от което съгласно мен доста бързо това ръководство ще падне.

Т.е. съгласно вас ПП-ДБ ще имат доста по-големи провали от този кабинет в сравнение с ГЕРБ и Бойко Борисов?

Без подозрение ГЕРБ и Бойко Борисов ще имат своите провали, само че евентуално провалите върху Политическа партия ще бъдат по-големи. Без подозрения и ГЕРБ ще понесат част от тези удари заради простата причина, че те се съгласиха на някаква неестествена форма на коалиция, при която представяте ли си, първата партия се отхвърля да сформира държавно управление и жиросва цялата власт на втората партия – нещо, което е безусловно немислимо в никакви демократични правила. Представете си какво е ситуацията в този момент, да кажем, че симпатизантите на ГЕРБ, още повече слуховете, които се чуват за еврокомисар, който ще бъде стартиран надали не от " Продължаваме промяната “, към този момент споделих за Виолета Лорер, концепцията, че ще бъдат заменени всички фрагменти на ГЕРБ и на президента, може да си визиите защо става дума вътре в сърцата и душите на редовите гласоподаватели на ГЕРБ.

Видяхме, че всички 28 регионални шефове хвърлиха своите оставки.



Да, и това е напълно обикновено политическо деяние. Те споделят: " Аз не искам да бъда представител навръх тази политическа власт “, а те са представители на централната политическа власт, и споделят: " Аз не аз не искам да бъда това “ – безусловно обикновено политическо деяние. И тука се сподели: " Ама чакайте, но те за какво по този начин, ние щяхме да ги уволним, нали, но полека-лека, когато на нас ни е преференциално “, те споделят: " Ами гледайте си работата, айде, назначавайте си хора и управлявайте, щом можете “. Така че дълбокото ми разбиране е, че тази власт непрестанно и на всички места си основава врагове, тя не търси, не намира съдружници, с изключение на може би в някакви посолства, за които стана дума, вследствие на което концепцията, че ще управляваш с 10%, нали, и ще вземеш 100% от властта, и ще можеш да я задържиш, за мене ми наподобява меко казано безумна. Затова споделих, че те доста бързо ще бъдат наритани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР