Социалното министерство ще засили рестрикциите за лицата, които отказват да

...
Социалното министерство ще засили рестрикциите за лицата, които отказват да
Коментари Харесай

Социалното министерство създава рестрикции за отказващите работа

Социалното министерство ще ускори рестрикциите за лицата, които отхвърлят да работят. Това изясни заместник-министърът на труда и обществената политика Валерия Димитрова.

И в този момент съгласно законодателството щом лицето получава обществена помощ, то би трябвало да поставя публично потребен труд 14 дни, в случай че няма здравословни или други проблеми.

Ще разработим и спомагателни рестриктивни режими, увери тя. Идеята е лицата да не получават помощи, а приходи от дейна активност.

Министерство на труда и обществената политика си е сложило осем целта, постигането на които е написано в 25 цели. 78 ограничения пък са планувани при осъществяването им.

Като приоритет министърът на труда и обществената политика Бисер Петков открои увеличение на приходите посредством претовареност и по-висока продуктивност на труда. Тенденциите са в посока на понижаване на безработица, регистрира той.

По думите му нивото на безработицата у нас е спаднало на 6,7% и броят на незаетите през юли е бил 220 884 броя, което се изравнява с най-ниските равнища регистрирани през юли 2008 година преди настъпването на икономическата рецесия.

" Проблемът с безработицата е минимизиран ", съобщи Петков. По думите му това е главно вследствие на икономическия напредък. Сега главният проблем на пазара на труда е дефицитът на квалифицирана работна ръка.

 Социалното министерство облекчава 101 административни услуги
Социалното министерство облекчава 101 административни услуги

Отпада задължението за даване на копие от акта за раждане при даване на фамилните помощи за деца

Предвижда се увеличение на предлагането на работна мощ, посредством подготовка, съобразена с потребностите на работодателите, повишение на конкурентоспособността на работната мощ. 220 хиляди са регистрирани като безработни лица, от които 120 хиляди са лица с ниска степен на обучение.

Петков регистрира, че е належащо активиране на тези лица и включването им на пазара на труда, В програмата в бранш обществена и демографска политика са заложени съответни количествени параметри. Така в идващите четири години със средства от бюджета се планува да бъдат квалифицирани 50 хиляди безработни, а със средства от Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " да се обучат 100 хиляди търсещи работа

Министър Петков увери, че главен приоритет и обезпечаването на постоянна пенсионна система.
В идващите четири години не се планува промени в пенсионната възраст.

На конференцията стана ясно, че до този миг 275 дами са се възползвали от правото да получават една втора от майчинството си и да се върнат още в първата година на работа.

Протече разискването на концепцията за създаване на нов Закон за обществени услуги. На база на тази идея ще стартира и съответната работа по разписването на текстовете. Ще продължи и процесът на деинституционализация на грижите за деца. В този проект е заложено финансиране и създаване на 149 нови услуги.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР