Социално слабите да имат право на помощи за вода, предлагат

...
Социално слабите да имат право на помощи за вода, предлагат
Коментари Харесай

По един бойлер вода на ден да плаща на човек държавата искат експертите

Социално слабите да имат право на помощи за вода, оферират от Комисията за енергийно  и водно контролиране в свое мнение по оферти закон за ВиК. От регулатора подлагат на критика обстоятелството, че в оферти закон още веднъж няма планувани помощи за вода, съобщи Парите.ни.

Затова от КЕВР оферират в Закона за общественото подкрепяне да се запише, че: „ Основни витални потребности “ са задоволително храна, облекло и жилище, съгласно социално-икономическото развиване на страната, както и месечен най-малко вода за питейно-битови потребности от 2,8 куб. м на едно лице “. 

(б.ред. 2,8 кубически метра вода са към 35 бойлера по 80 кубика)

Подзаконовите нормативни актове към Закона за общественото подкрепяне да се променят до 6 месеца от влиза в действие на този закон и по този начин да се обезпечи право на помощ в размер, подобаващ на месечния най-малко вода, оферират от комисията.

Предложеният план въпреки това води и до несъблюдение на решение на 44-то Народно събрание от 13.12.2019 година, с което е предоставено на министъра на районното развиване и благоустройството да приготви и разгласи за публично разискване план на Закон за ВиК, който да подсигурява дълготрайното решение на проблемите в бранша, включително обществена търпимост на цените на ВиК услугите и въвеждане на водни помощи и други, написа още в мнението.

Според регулатора концепцията за делене на Комисията за енергийно и водно контролиране и обособяването на нова Комисия за контролиране на ВиК услугите (КРВКУ) е голословно. „ Никъде в оповестените документи, вносителят не е показал претекстове, налагащи нуждата от делене на регулатора. Не е направен разбор на разноските, които ще зародят от обособяването на нова комисия, нито е осъществен разбор на изгодите и рисковете за бранша “, считат от регулатора.

Според него липсва и разбор до какви изгоди ще докара препоръчаното ново уедряване до 28 регионални ВиК оператори. С Решение на министъра на районното развиване и благоустройството са избрани обособени територии на общо 51 сдружения, от които 29 държавни, 21 общински и 1 публично-частно партньорство, или отвън регионалните сдружения са 2 държавни и 21 общински.

До момента, след настъпило уедряване са прекратили своята активност общо 8 сдружения – в общините Свищов, Ботевград, Кнежа, Стамболово, Севлиево, Кубрат и Димитровград и Белово, респективно не престават да действат 15 сдружения, отвън регионалните ВиК оператори, които обслужват общо 17 общини.

При общо съществуващи 265 общини е видно, че препоръчаното наложително уедряване на тези 17 общини няма по какъв начин да докара до основни промени в потенциала и опциите на съответните ВиК оператори – по този начин, както постигнатото към този момент уедряване не е довело до забележими промени в потенциала и опциите на съответните районни ВиК оператори, безапелационни са от КЕВР.

Затова от комисията оферират:

- Концепцията за наложителна консолидация на обособените територии до тези на административните области да бъде преосмислена. На всяка община следва да се подсигурява право да излезе от договорни взаимоотношения с ВиК оператор, който трайно не извършва поетите задължения в контракта, като в тези случаи съответната община би трябвало да има опция да се причисли към друга АВиК, респективно да влезе в договорни връзки с различен ВиК оператор.

- Законът да дава опция един ВиК оператор да обслужва повече от една АВиК, въз основа на обособени контракти и бизнес проекти. По този метод ще бъде основана конкурентна среда сред обществените ВиК оператори, която ще способства до увеличение на качеството на предоставяните ВиК услуги и вложенията в бранша, в сходство с решението на 44-то Народно заседание.

Регулаторът подлага на критика и терминът „ обществена търпимост " на цената на ВиК услугите. В проектозакона е посочено, че комисията дефинира обществена търпимост на цената на ВиК услугите за съответната административна област въз основата на минимално месечно ползване на вода за питейно-битови цели и медианния приход на разположение от домакинство по данни на Националния статистически институт на годишна база за съответния район.

„ КЕВР неведнъж е посочвала проблемите с използването на условията за обществена търпимост на цените на ВиК услугите, както следва:

- Осигуряваните от Националния статистически институт (НСИ) данни за паричен приход на разположение от домакинство по области са с високо равнище на неточност. Национален статистически институт показва, че данните са прецизни единствено на равнище статистически регион, който включва няколко области, в които действат разнообразни ВиК оператори, чиято специфичност води до разнообразни цени на предоставяните от тях ВиК услуги. В допълнение терминът „ район “ основава комплициране.

- Прилагането на критерия за обществена търпимост на цените на ВиК услугите като горен предел за цените основава изключителни проблеми за тези ВиК оператори, които заради специфичност в обособената територия надвишават този предел. В тези случаи цените на ВиК услугите се  ограничават административно до калкулации предел на обществена търпимост и същите към този момент не са стопански обосновани. Остава неразбираемо кой и за чия сметка ще обезпечи финансирането на нужните финансови и/или оперативни разноски.

- Определянето на обществената търпимост въз основа на междинен приход не отстранява икономическите бариери пред достъпа до ВиК услуги за най-уязвимите семейства (първите децилни групи), доколкото за тези групи разходът за ВиК услуги заема неведнъж по-висок дял от техните приходи по отношение на междинния ".

Предвид горното, новият план на ЗВиК не взема решение проблемите подбудени от използването на ограничаването за обществена търпимост при ценообразуването, заключват от КЕВР.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР