Социалният министър Деница Сачева представи пред медии данни от анализ

...
Социалният министър Деница Сачева представи пред медии данни от анализ
Коментари Харесай

Всеки десети болничен лист се издава на работещ в бюджетния сектор

Социалният министър Деница Сачева показа пред медии данни от разбор на Национален осигурителен институт и НЗОК за компенсациите, изплатени от бюджета за краткотрайна нетрудоспособност през 2010 - 2018 година

© Надежда Чипева Най-голям дял болнични листове годишно се издават на работещите в спомагателни действия (12.4%), следвани от търговия и ремонт (10.3%) и бюджетни организации (10.2%), където влизат общински съветници и чиновници в институции, финансирани от държавния бюджет. Това демонстрира разбор за изплатените парични компенсации за интервала 2016 - 2019 година, направен от Министерския съвет, Национален осигурителен институт и НЗОК.

" Анализът демонстрира, че разноските за парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване са нарастнали от 253 млн. лева на малко под 463 млн. ", сподели пред медии в четвъртък общественият министър Деница Сачева за интервала 2010 - 2018 година Сега работодатели, синдикати и представители на страната имат един месец, в който да обсъдят и предложат съответни ограничения за ограничение на злоупотребите с болничните листове.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кой какъв брой болнични взима

Около половината от болничните листове с заплащане от ДОО за 2016 -2018 година са издадени на работещи в седем стопански бранша. С максимален дял са спомагателните действия на бизнеса с 12.4% средногодишно (без да има изясненост какво тъкмо влиза в групата), следвани от работещите в търговия и ремонт (10.3%), които са и най-многобройни измежду наетите в българската стопанска система. На трето място са бюджетните организации с 10.2%.

От друга страна, за същия интервал в безспорна стойност най-голямо е нарастването на изплатените от ДОО работни дни при чиновниците в бранша на ИКТ - малко над 100 хиляди дни, или 16.1 хиляди болнични листове от 2016 до 2018 година Това до известна степен може да се изясни с бързото разгръщане на бранша през последните години.

В разбора категорично се отбелязва, че максимален брой болнични листове се издават на хората, работещи в най-масовата трета категория труд (76%), като този дял остава неизменен от 2016 година насам. От друга страна, делът на " държавни чиновници по Закона за държавния чиновник " заемат едвам 2.2% от общо издадените (със и без заплащане на ДОО). " Структурата остава непроменена в интервала 2016 - 2018 година, от което е видно, че работещите на държавна работа по Закона за държавния чиновник или други закони имат доста дребен принос в общото повишаване на общия брой на болничните листове за обсъждания интервал ", написа в разбора. Дефиницията за " държавен чиновник " в закона изключва еднолични органи или техни заместници, членове на колегиални органи, на политически кабинети или съветници и специалисти към тях, хора, които извършват механически функционалности в администрацията.

Коледно разболяване

На фона на разбора е забавен трендът към коледните и новогодишните празници. От думите на Сачева излиза наяве, че максимален дял болнични листове към Коледа и Нова година са издадени точно на работещите в бюджетния бранш - една четвърт от всички 9500 листове през дните 23, 27 и 30 декември.

В отговор на журналистически въпрос в четвъртък, обвързван с изказванието, че огромна част от изключителните болнични дни се издават на работещите в бюджетния бранш, министърът съобщи следното: " Нормално е бюджетните организации да имат и висок растеж, тъй като страната е и един от най-големите работодатели. Това са близо 430 хиляди души, които работят в бюджетни организации. "

Висок растеж на разноските за болнични в бюджетния бранш обаче би могъл да пристигна от три места: повече наети в него, по-високо възнаграждение на работещите, повече издадени болнични. Размера на администрацията би могъл да изясни единствено делът на бюджетните организации в общите разноски.

Изводите от разбора

От цитираните от Сачева данни излиза наяве, че общият брой на издадените болнични листове за общо заболяване нарастват с 52% до над 2.2 млн. от 2010 до 2018 година Увеличение има и на среднодневното обезщетение - от 20.10 лева до 27 лева " Болничните листове до 7 дни са най-често издаваните, само че те не са причина за повишаване на изплатените от ДОО брой работни дни. Отчетеният растеж от 760 хиляди работни дни за интервала се дължи най-вече на болнични листове с дълготрайност от 8 до 30 календарни дни ", сподели общественият министър, което удостоверява изводите от разбор на КНСБ, оповестен през ноември.

Малко под една трета от компенсациите са изплатени за пет диагнози - изострен бронхит (неуточнен), увреждане на междупрешленните дискове в поясния отдел, остра зараза на горните дихателни пътища (неуточнена), риск от аборт, вирусна зараза (неуточнена).

Промените: надзор и съкращаване

През идващия месец работодатели, синдикати и представители на страната ще разискват ограничения за ограничение на злоупотребите в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), сподели Деница Сачева.

Най-общо аргументите за злоупотреби могат да се синтезират в няколко проблема. Единият е през летните месеци, когато се взимат дълги болнични, с цел да се работи на втора, сезонна работа. Друг е обвързван с ваканциите на възпитаници, а трети е от страна на някои работодатели - да изпращат служащи в по-продължителни болнични, с цел да не изплащат заплати и да усъвършенстват финансовите си индикатори. " Единият фокус на ограниченията ще бъде усилване на инспекциите във връзка с непочтеност от страна на лекари и работодатели в това отношение ", споделя Сачева.

По отношение на здравната експертиза едно от предложенията в разбора е да се трансформират пълномощията на персоналните лекари - продължителността на издаваните еднолично болнични да се намали от 14 на 7 дни непрестанно за едно или повече болести, само че за не повече от 20 дни с спиране в границите на една календарна година. Промяната е пропорционална на понижени пълномощия на лекарските комисии: " Да се понижи продължителността на краткотрайната нетрудоспособност, определяна от ЛКК и от ЛКК по решение на ТЕЛК от 30 на 20 дни еднократно, респективно от 180 на 120 дни без спиране. "

За бизнеса пък има предложение болничният лист да се подписва и от доктор, с който работодателят има подписан контракт. За самите боледуващи пък се предлага да се вкара обвързване да се съблюдават наставления режим, лекарствената терапия, назначените процедури и прегледи. В противоположен случай се губи компенсацията за целия интервал на болестта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР