Социалният министър Деница Сачева потвърди, че настоява всички семейства с

...
Социалният министър Деница Сачева потвърди, че настоява всички семейства с
Коментари Харесай

Експерт: Няма особен смисъл да даваме надбавки на семейства с високи доходи

Социалният министър Деница Сачева удостовери, че упорства всички фамилии с деца да получават месечни добавки, без рентабилен тест. Тя чака в плана на бюджета за следващата година да залегне универсална месечна добавка за всички фамилии с деца. Трябва ли да отпадне подоходният аршин - тематиката в "Денят стартира " разясниха Георги Вулджев от Експертния клуб за стопанска система и политика, и Мариана Писарска от Национална мрежа за децата.

Според Георги Вулджев тематиката за детските надбавки в сегашния миг може да има две съображения – едното е чисто кардинално по какъв начин би трябвало да действа този вид обществена помощ, и другото, предвид на рецесията, дали сме в позиция да си позволим такава политика.

"В момента от спешна позиция това не наподобява мярка, която би трябвало да е приоритет, предвид на това, че има по-съществени проблеми. Доходите на българите падат, само че има политики, които доста по-ефективно биха могли да ги поддържат в това отношение.

За мен по-голям е кардиналният проблем, когато приказваме за такива политики, тъй като детските надбавки са целева обществена помощ, която на доктрина има за цел да подкрепи бедните фамилии, тези, които са в затруднено състояние, да отглеждат деца. Няма необикновен смисъл да даваме надбавки на фамилии с високи приходи. В България има към 130 000 души, по данни на Министерство на финансите, които получават заплати над 3 000 лева Социалните помощи би трябвало да се приоритизират и да отидат към хората, които в действителност се нуждаят от тях, а не да се раздават на калпак ", счита специалистът.

"Всички деца и техните фамилии би трябвало да бъдат в центъра на политиките на страната. Национална мрежа за децата от години поддържа концепцията за визия за фамилната политика, каквато ще обгръща всички браншове. И на нас тази мярка ни наподобява необичайно на фона на процесите, които се случват в страната - или най-малко не задоволително обоснована ", изясни Мариана Писарска от Националната мрежа за децата.

Някои родители, които не получават такива надбавки, биха получили морално задоволство, само че в това време може би това ще докара до задълбочаване на социално-икономическите неравенства, уточни Писарска. Според нея сумата от 40 лв. на дете на практика не би достигнала на за нищо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР