Социалният министър Бисер Петков съобщи пред журналисти в МС, че

...
Социалният министър Бисер Петков съобщи пред журналисти в МС, че
Коментари Харесай

Вдигат социалната пенсия за старост от 1 юли

Социалният министър Бисер Петков заяви пред публицисти в Министерски съвет, че през днешния ден държавното управление е приело разпореждане за установяване на нов размер на обществената пенсия за напреднала възраст. Размерът, който влиза в действие от 1 юли тази година, е 132,74 лв., като до момента той е бил 125,58 лв., което е растеж с 5,7 на 100. Министърът посочи, че този % подхожда на общото нарастване на пенсиите за трудова активност, който също влиза в действие от 1 юли.

С нарастването на размера на обществената пенсия за напреднала възраст се усилват размерите на всички пенсии, които не са свързани с трудова активност, както и на добавките, които се изплащат и са обвързани с размера на обществената пенсия за напреднала възраст, изясни министърът. Той цитира данни от планове на Национален осигурителен институт - 136 500 пенсионери ще получат увеличени пенсионни заплащания в следствие от днешното решение на Министерски съвет.

Социалният министър напомни, че от 1 юли тази година ще бъдат осъвременени всички трудови пенсии, отпуснати до края на 2018 година с 5,7 на 100. По силата на Закона за бюджета на ДОО за 2019 година минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст се усилва на 219,43 лв., а също по този начин по силата на този закон и на КСО, от същата дата се усилва и оптималният размер на изплащаните пенсии от сегашните 910 лв. на 1200 лв., сподели министърът.

Той осведоми, че по планове на Национален осигурителен институт, в следствие от увеличението на тавана на пенсиите от сегашните 65 000 пенсионери, които са лимитирани от съществуващия таван, 41 000 се чака да получат отпуснатия размер на пенсията и единствено малко над 23 000 ще бъдат лимитирани от новия по-висок таван, който влиза в действие от 1 юли тази година.

С днешното решение на Министерски съвет на практика и пенсиите, които не са свързани с трудова активност, се покачват с 5,7 %, сподели министърът. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР