Социалният министър Бисер Петков обяви, че продължава да води диалог

...
Социалният министър Бисер Петков обяви, че продължава да води диалог
Коментари Харесай

Дискусиите за изплащането на болничните продължават

Социалният министър Бисер Петков разгласи, че продължава да води разговор с бизнеса и синдикатите за възможна смяна в режима за погашение на болничните.

За смяна в метода на изплащането им се разгласи бизнесът, който желае да бъде разтоварен от задължението да заплаща първите три дни и се оплаква с голям брой злоупотреби. По калкулации на Асоциацията на индустриалния капитал подправените болнични ощетяват добросъвестните служащи, предприятията и Национален осигурителен институт с общо 200 млн. лв..

От години бизнесът упорства за преразглеждането на въведената преди 10 години антикризисна мярка, при която първите три дни от болничния се заплащат от работодателя в размер на 70% от осигурителния приход, а по-късно Национален осигурителен институт стартира да заплаща 80% от прихода.

В проектобюджета на Национален осигурителен институт, който през днешния ден беше утвърден от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, обаче такава смяна не се планува.

Министър Петков изясни, че разговорът по тази тематика продължава, само че той счита, че такава стъпка би трябвало да се направи с смяна в Кодекса за общественото обезпечаване, а не през бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР