Социалният министър Бисер Петков не можа да обори обвиненията на

...
Социалният министър Бисер Петков не можа да обори обвиненията на
Коментари Харесай

Социалният министър не можа да обори омбудсмана за парите на работниците

Социалният министър Бисер Петков не можа да обори обвиняванията на омбудсмана Мая Манолова против него и парламентарната обществена комисия. Министър и депутати от болшинството заедно вкараха отлагателен период от 1 юли за измененията в Кодекса на труда, които ще разрешат Главната ревизия по труда да инициира произвеждане по неплатежоспособност в съда по случаите на неплатени заплати, когато компаниите са банкрутирали.

Така към 5000 служащи, останали на улицата през тази пролет, на 1 юли към този момент няма да имат потребност от закона, тъй като 12-месечният период да си получат заработените заплати ще е отминал.

По-рано през днешния ден въпросът вбеси и разплака Мая Манолова, до момента в който даваше изказване по тематиката в Народното събрание. Министърът на труда и обществената политика се отбрани, че ГИТ няма бюджет, хора и потенциал. Той упрекна още Манолова, че е внесла ново предложение, което му е станало известно отпреди седмица-две.

Само тези текстове, които се отнасят до новото пълномощие на ГИТ да инициира произвеждане по неплатежоспособност в съда били с отлагателен период на деяние от 1 юли. За да има време трудовата ревизия да построи потенциал за измененията, това допуска личен състав с други умения, оправда се министърът. Бисер Петков посочи, че не става дума за трудови инспектори, тъй като те не разбирали от подготовка на доказателства, с които ще бъде подсилен искът пред съда.

" За да бъдат сполучливи тези искове, да се стигне до стремежи резултат, служащите да получат заплатите си, да има доказателства и администрация, която да ги приготви ", заключи Бисер Петков. Той не можа да отговори какво става с парите на служащите, чиято 12-месечна опция да получат правдивост с погашение на заплатите от Фонда за гарантиране на вземанията ще е изтекла към 1 юли. Все отново общественият министър се измъкна от конфузната обстановка, като сподели, че пленарната зала ще има последната дума и допуска, че още един път ще бъдат огледани всички текстове.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР