Социалната мрежа X се очертава като първият потърпевш от Закона

...
Социалната мрежа X се очертава като първият потърпевш от Закона
Коментари Харесай

ЕС съди X за провал в борбата с дезинформацията


Социалната мрежа X се обрисува като първият пострадал от Закона за цифровите услуги на Европейски Съюз, признат преди година
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия откри дело против платформата X на Илон Мъск за крах в битката с дезинформацията. В същото време Комисията ще ревизира така наречен „ сини отметки ” на обществената мрежа.

Законът за цифровите услуги на Европейски Съюз (DSA), признат през ноември 2022 година,  изисква огромните онлайн платформи да понижат риска от дезинформация и да открият строги процедури за справяне с речта на омразата, като в същото време балансират свободата на изложение. Нарушителите са изправени пред санкции до 6% от годишния приход.
още по темата
Европейски Съюз заведе дело против X, обвинявайки платформата, че не съумява да се бори с дезинформацията и да модерира наличието. Това е първото следствие по DSA, отбелязва CNBC в репортаж за делото.

Европейската комисия съобщи, че е почнала процедура по DSA „ въз основа на авансово следствие, осъществено въз основа на разбор на отчетите за оценка на риска, показани от X през септември, информацията за бистрота, оповестена на 3 ноември, и отговорите на X на формалното искане на регулатора за информация ”.

Говорителят на регулатора Тиери Бретон сподели, че този ход е в отговор на хипотетичните нарушавания на отговорностите на X за обезпечаване на бистрота и битка с противозаконното наличие и дезинформацията. Европейската комисия разяснява, че процесът на събиране на доказателства преди малко е почнал, което може да отнеме доста време, защото DSA не дефинира краен период за привършване на формалните производства.

В средата на октомври Бретон към този момент изпрати публични известия до обществените медийни платформи X, Meta и TikTok, като ги прикани да останат бдителни против дезинформация и нападателни изявления. Той подсети на фирмите, че „ откакто стартира следствие и се открият нарушавания, може да бъдат наложени санкции ”.

Европейската комисия също по този начин ще прегледа „ лъжливия дизайн на потребителския интерфейс ” – прословутите „ сини отметки ” на X.

Социалната мрежа на Илон Мъск неотдавна беше обект на тъжба от видния деятел за неприкосновеността на персоналния живот Макс Шремс, който твърди, че платформата нарушава разпоредбите на Европейски Съюз, като употребява нелегално политическите възгледи и религиозните убеждения на хората за ориентиране на реклами. Представители на X към този момент отхвърлят коментар.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР