Социалната мрежа ТикТок (TikTok), чиято популярност нараства лавинообразно, става все

...
Социалната мрежа ТикТок (TikTok), чиято популярност нараства лавинообразно, става все
Коментари Харесай

Колко опасна е наистина социалната мрежа ТикТок?

Социалната мрежа " ТикТок " (TikTok), чиято известност нараства лавинообразно, става все по-предпочитана от младежите в доста страни по света спрямо други онлайн платформи. 

Наскоро обаче Европейската комисия и Европейският парламент желаеха от всички, които работят за тези значими органи на Европейския съюз, да отстранен от служебните си мобилни телефони китайското приложение за видео продан. Почти по същото време в края на февруари администрацията на американския президент Джо Байдън даде на държавните организации в Съединени американски щати период от 30 дни, с цел да подсигуряват, че чиновниците им не използват приложението на федерални устройства и системи. Канада също разгласи, че не разрешава използването на " ТикТок " на всички държавни мобилни устройства. 

На този декор би трябвало да се запитаме, до каква степен би трябвало да се тормозим за младежите, които употребяват обществената мрежа, която е благосъстоятелност на китайската корпорация " БайтДенс " (ByteDance)?

Всъщност, чиновниците в Европейска комисия и в държавните организации в Съединени американски щати и Канада евентуално не са потребителската група, към която са се насочили притежателите на обществената мрежа. 

Със своите къси и постоянно провокативни видеоклипове, към които редица от по-младите консуматори се пристрастяват, както и със своя самообучаващ се логаритъм, китайското приложение е известно на първо място измежду младежите, които надали са толкоз загрижени за геополитическите проблеми и за националната сигурност на страната, в която живеят, отбелязва ДПА.

На фона на рестриктивните мерки, които Европейски Съюз, Съединени американски щати и Канада започнаха да постановат на своите чиновници, наподобява, че в западните страни на дневен ред излиза въпросът за пълнага възбрана на " ТикТок ". 

" ТикТок " дава данни на потребителите си на управляващите в Китай. Вярно или не?

Смята се, че към 70 на 100 от младежите в Съединени американски щати към този момент употребяват " ТикТок ". С все по-широкото му нахлуване в всекидневието ни се ускоряват и опасенията, че данните на потребителите на приложението се изпращат до компютърни системи, следени от управляващите в Китай.   

Още през юни 2021 година немският Федерален комисар по отбрана на персоналните данни и свободата на информацията предложи чиновниците в администрацията в Германия да не употребяват " ТикТок " на служебни устройства. 

Рюдигер Трост от компанията за решения в региона на киберсигурността " УидСекюър " (WithSecure) счита, че това онлайн приложение " несъмнено е доста рисково ".

" Алгоритъмът на " ТикТок " слага в по-неблагоприятно състояние хората, които се нуждаят от специфична протекция. Например видеоклиповете с хора с увреждания преднамерено се излъчват по-рядко в това приложение ", отбелязва специалистът. 

Събитията, които не се утвърждават от ръководещите в Китай, се цензурират в " ТикТок ", твърди Рюдигер Трост. Той е уверен, че китайските управляващи управляват компанията, която ръководи онлайн платформата. 

Голяма част от правилата, върху които е построена тази обществена мрежа, не може да бъдат съотнесени към западните полезности и разбирания за човешко достолепие, тъждество, независимост на изложение и отбрана на малцинствата, отбелязва експертът по въпросите на киберсигурността.

" Рискът от целеустремено влияние върху публичното мнение в западните общества е толкоз забележителен, колкото и заплахата от шпионаж. Той е изключително сериозен в навечерието на избори (в някоя от западните страни - бел. ред.) ", счита Трост.  
" ТикТок " отхвърля сходни обвинявания
Собствениците на " ТикТок " не одобряват обвиняванията, които се насочат към обществената мрежа. Говорители на компанията, която ръководи онлайн платформата, неведнъж обявяваха, че данните на американските консуматори на приложението се обработват в Съединени американски щати, а бекъп компютърните сървъри се намират в Сингапур. Те настояват, че обществената мрежа не зависи от основаната в Пекин корпорация " БайтДенс ".

Тези уверения обаче не вършат изключително усещане на политическия хайлайф във Вашингтон, отбелязва ДПА. Представители на Републиканската партия, която разполага с болшинство в долната камара на Конгреса на Съединени американски щати (Камарата на представителите) на практика третират " ТикТок " като работа на Китайската комунистическа партия. 

Двама сенатори от Републиканската партия, Джош Хоули от щата Мисури и Кен Бък от щата Колорадо, включиха в закон, който е обвързван с образуването на държавния бюджет, възбрана за потреблението на приложението на служебните мобилни телефони на държавните чиновници.

Сенаторите, които се стремят към цялостната възбрана на " ТикТок " в Съединени американски щати, се употребяват с поддръжката и на представители на Демократическата партия, от която е и президентът Байдън.

Известният американски експерт по въпросите на киберсигурността Брус Шнайер обаче счита, че проектите за възбрана на " ТикТок " са " ужасна концепция, чийто странични резултати биха били непоносими ".

" Това би довело до нарушение на свободата в интернет, такава каквато я познаваме ", написа неотдавна Шнайер в своя блог.

Той обаче признава, че обществената мрежа " ТикТок " и компанията " БайтДенс ", която я има, са " сенчести " структури. " Те, както множеството огромни корпорации в Китай, развиват своята активност в сгода на китайското държавно управление ", написа деятелят за " свободен " интернет.

ТикТок " обаче не е единствената обществена мрежа, която събира данни за своите консуматори. И други приложения вършат същото. Сред тях са и " Facebook " (Facebook), и " Инстаграм " (Instagram) ", твърди Шнайер. 
" ТикТок " възнамерява нови центрове за данни в Европа, с цел да отбрани правата на потребителите
На този декор " ТикТок " възнамерява да сътвори два нови центъра за обработка и предпазване на данни в Европа, заяви в средата на февруари почитан представител на компанията, която ръководи обществената мрежа, съобщи Ройтерс.

Онлайн платформата се стреми да разшири своя потенциал за предпазване на данни в Европа, разгласи основният управител на " ТикТок " за Европа Рич Уотъруърт.

" Ние сме в напреднала фаза на реализация на нашия проект за построяването на втори център за данни в Ирландия, взаимно с различен снабдител на услуги, в допълнение към обекта, за чието основаване съобщихме през предходната година ", добавя Уотъруърт.

Тази самодейност би могла да смекчи опасенията по отношение на отбраната на персоналните данни на потребителите на " ТикТок " и да облекчи регулаторния напън върху китайската компания, отбелязва Ройтерс.

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР