Социалната мрежа Meta съобщи, че наскоро е премахнала мрежа от

...
Социалната мрежа Meta съобщи, че наскоро е премахнала мрежа от
Коментари Харесай

Meta разби мрежа от хиляди фалшиви акаунти базирани в Китай

Социалната мрежа Meta заяви, че неотдавна е премахнала мрежа от хиляди подправени и лъжливи сметки основани в Китай, заяви " Албениън пост ".

Потребителите са се представяли за американци и са се опитвали да популяризират поляризиращо наличие за американската политика и връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Сред тематиките, които мрежата е разгласила, са абортите, проблемите на културната война и помощта за Украйна.

Meta не свързва профилите с пекински чиновници, само че следи увеличение на броя на сходни основани в Китай мрежи преди изборите в Съединени американски щати през 2024 година

Според компанията Китай в този момент е третият по величина географски източник на такива мрежи след Русия и Иран.

Базираната в Китай мрежа е включвала повече от 4700 акаунта и е употребила профилни фотоси и имена, копирани от други консуматори по света.

Акаунтите споделяха и харесваха изявленията си взаимно, а част от наличието изглеждаше взето непосредствено от платформата X.

В някои случаи сметките копираха и вмъкваха буквално постове от американски политици - както републиканци, по този начин и демократи - в това число някогашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси, губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър, губернатора на Флорида Рон ДеСантис, представителите на Съединени американски щати в Народното събрание Мат Гетц, Джим Джордан и други.

В образци, оповестени от Meta, акаунт на основаната в Китай мрежа " ретуитва " думи, съдържащи се в обява на конгресмена от Демократическата партия Силвия Гарсия по-рано тази година. Тя разкритикува законите за абортите в Тексас: " Нека не забравяме - абортът е опазване на здравето. " Друг онлайн акаунт копира и сложи туит от представителя на републиканците Рони Джаксън, който написа: " Доларите на данъкоплатците НИКОГА не би трябвало да финансират абортите. "

Правилата за модериране на компанията не разрешават това, което Meta назовава " координирано неавтентично държание " - изявления от групи сметки, които работят дружно и употребяват подправени самоличности, с цел да заблудят други консуматори.

Често наличието, споделяно от такива мрежи, не е подправено и се отнася до точни вести от главните медии. Но вместо да се употребяват за законен коментар или спор, изявленията имат за цел да манипулират публичното мнение, да подтикват към разделяне и да основават усещане, че избрани възгледи са по-популярни, в сравнение с са в реалност.

Meta съобщи, че огромната китайска мрежа е спряна, преди да успее да навлезе измежду действителните консуматори.

Компанията заяви, че е разкрила и две по-малки мрежи - една, основана в Китай и фокусирана върху Индия и Тибет, и една, основана в Русия, която е разгласила най-вече на британски език за нахлуването в Украйна и е промотирала канали на Telegram.

Руските мрежи, които подтикнаха компанията да се концентрира върху неавтентични акции след изборите през 2016 година, от ден на ден се концентрират върху войната в Украйна и се пробват да подкопаят интернационалната поддръжка за украинската идея. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР