Социалната мрежа Фейсбук събира данни за обажданията и мобилните съобщения

...
Социалната мрежа Фейсбук събира данни за обажданията и мобилните съобщения
Коментари Харесай

Фейсбук складира данни за разговори и съобщения на потребители

Социалната мрежа Facebook събира данни за позвъняванията и мобилните известия на потребителите си, които употребява приложението на системата Андроид, както и приложението Messenger за същата операционна система. Тази информация се пази и откакто хората решат да деактивират профилите си в обществената мрежа.

Потребители разбрали за събираните данни, откакто се пробвали да с откажат от Facebook, предизвикани от абсурда с теча на данни на 50 млн. консуматори на обществената мрежа през английската консултантска компания " Кембридж Аналитика ", оповестява " Гардиън ". От Facebook обясниха, че това е процедура от две години, а данните се събират единствено след експлицитното единодушие на потребителите. това става, когато те дадат опция на приложението за известия на обществената мрежа да се употребява и за пращане на текстови известия през телефона.

Данните били употребявани, с цел да се свързват потребителите на мрежата. Те се пазели на сигурен сървър и в никакъв случай не са предоставяни на трети лица. Информацията била обвързвана с часа на изпращане на известията, времето и продължителността на диалозите, както и контактите в телефона на дадения консуматор. Не се събирали данни за наличието на диалозите и текстовите известия.

" Потребителите могат да спрат непрестанното качване на контакти и да изтрият събраната преди този момент информация като изключат тази алтернатива на приложението Messenger. Това може да стане и посредством заличаване напълно на профила във Facebook, а не просто деактивирането му ", написа на уеб страницата на компанията.

Междувременно Facebook пусна рекламна акция в английски и американски издания, в която компанията се извинява на потребителите за злоупотребата с доверие. Рекламата повтаря думите на създателя на мрежата Марк Зукърбърг пред Си Ен Ен преди дни: " Имаме отговорност да пазиме персоналните ви данни и в случай че не можем да го вършим, значи не ви заслужаваме ". Тези думи са оповестени на бял декор със напълно малко лого на Facebook.

Въпреки акцията изследвания, поръчани от " Ройтерс " в Съединени американски щати и " Билд " в Германия, демонстрират спад в доверието на потребителите към обществената мрежа. Едва 41% от американците имат вяра, че Facebook съблюдава американските закони за отбрана на персоналните данни, демонстрира изследване на компанията " Ипсос " (Ipsos), поръчано от организация " Ройтерс ". В същото време доверието към други софтуерни колоси като Амазон, Google, и Майкрософт е над 60 на 100.

Представително изследване, поръчано от " Билд " в Германия, демонстрира, че единствено 33% от запитаните считат, че обществените медии имат положителен резултат върху демокрацията. На противоположното мнение са 60% от интервюираните.

Според анализатори е прекомерно рано да се каже дали недоверието във Facebook ще докара на отлив на консуматори от мрежата. Причината е, че хората мъчно биха се отказали от тази платформа, която им дава опция да наблюдават живота на другите. Според данни, представени от " Ройтерс ", визитите на обществената мрежа след експлоадирането на абсурда с " Кембридж Аналитика " не са намалели.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР