Социалната мрежа „Фейсбук” деактивира 2,19 милиарда фалшиви акаунта в периода

...
Социалната мрежа „Фейсбук” деактивира 2,19 милиарда фалшиви акаунта в периода
Коментари Харесай

„Фейсбук” e премахнал 2,19 милиарда фалшиви профила

Социалната мрежа „ Фейсбук” деактивира 2,19 милиарда подправени акаунта в интервала от януари до май тази година, се оповестява в отчет на Европейски Съюз за въвеждането на ограничения по Плана за деяние против дезинформацията, базирайки се на данни от платформата.

Другите обществени медии също са показали отчети за дейностите, които се подхванали според доброволния саморегулаторен Кодекс за държание по отношение на дезинформацията, признат от тях в края на 2018 година

Гугъл са отстранили повече от 3,39 милиона канала в YouTube за нарушение на тяхната антиспам политика и 8 600 за кражба на идентичност. Twitter е премахнал към 77 милиона акаунта, разпознати като подправени или употребяващи други манипулативни техники.

В Доклада се отбелязва, че Системата за бързо сигнализиране на дезинформация сред страните членки, която бе основана в навечерието на евроизборите, не е засекла доказателство за огромна трансгранична акция за разпространение на погрешна информация. За сметка на това, обаче, има голям брой сигнали за случаи на продължаваща и дейна дезинформация от съветски източници, целящи да окажат въздействие както на изборната интензивност, по този начин и на желанията на гласоподавателите.

Тактиките за дезинформиране се трансформират извънредно бързо след ограниченията, които взимат страните членки на Европейски Съюз и платформите, отбелязва отчетът. Сега към този момент се провеждат по-малки акции за разпространяване на погрешна информация на локално равнище, които е мъчно да бъдат засечени, съобщи БТВ.

Като образци за акции на тролове се дава разпространението на информация, че държавната рецесия в Австрия с вицеканцлера Щрахе е била провокирана от испанските и немските секрети служби. Пожарът в „ Нотр Дам” пък е описван като илюстрация и предсказание за падението на християнските полезности в Европейски Съюз.

„ Все още е рано да се вършат изводи за степента и въздействието на дезинформацията по време на европейските избори”, счита българският комисат Мария Габриел, само че показва, че „ ограниченията на Европейски Съюз — благодарение на голям брой публицисти, проверители на обстоятелства, платформи… спомогнаха за възпрепятстване на офанзивите и изобличаване на опитите за интервенция в нашите демократични процеси”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР