Социалната комисия на Сената в Чехия излезе този четвъртък с

...
Социалната комисия на Сената в Чехия излезе този четвъртък с
Коментари Харесай

Стотици ромски жени очакват обезщетение за принудителна стерилизация в Чехия през 80-те

Социалната комисия на Сената в Чехия излезе този четвъртък с рекомендация към горната камара на Народното събрание за приемането на закон за отплата на ромски дами, подложени на насилствена дезинфекция по времето на социализма, оповестяват чешки медии.

След като законопроектът беше прегледан от представителите в долната камара през юни, в този момент следва гласуването му идната седмица от сенаторите. Приемането му може да докара до позитивен завършек на многогодишната акция на ромски организации за обезщетение на жертвите на нечовечната процедура.

Досега бяха заведени няколко каузи поради такива случаи в Европейския съд за правата на индивида и два от тях бяха решени с извънсъдебни съглашения, само че новият закон ще даде опция на всички дами, които са били подложени на насилствена дезинфекция да получат компенсации без да минават през тромави правосъдни процедури.

Нехуманна процедура, траяла десетилетия

Документи разкриват, че стотици дами от ромски генезис са били подложени на дезинфекция срещу тяхното предпочитание в интервала сред 1970 и 1980 година в рамките на тогавашната Чехословашка социалистическа република.

През 2005 година офисът на чешкия омбудсман разгласява отчет, в който се споделяше, че " в интервала 1970-1980 година чехословашкото държавно управление методично е подлагало на стерилизиране дами от ромски генезис, с цел да снижи нежелано високата раждаемост измежду това малцинство ". Омбудсманът е проучил над 50 случая на насилствена дезинфекция и е открил, че във всички тях са били нарушени правата на пострадалите дами, написа „ Дойче веле “

Една от жертвите на тази процедура – Елена Горолова, споделя пред Би Би Си, че когато е влезнала в болница, с цел да роди второто си дете, е подписала някакви документи, на чието наличие не е обърнала внимание поради мощната болежка. Впоследствие се оказва, че след осъществяване на цезарово сечение лекарите са я кастрирали. Според някогашния омбудсман на Чехия Анна Шабатова съществена цел на тази процедура са били ромски дами с по две деца, които при ново зачеване са били убеждавани да създадат аборт.

Улесняване на процеса за компенсиране на жертвите

Още през 2009 година чешкото държавно управление се извини за насилствените стерилизации по комунистическо време, само че доста чешки политици считат, че днешната страна към момента е в дълг пред жертвите.

Ако новият законопроект бъде признат в Сената, подложените на насилствена дезинфекция дами ще имат период от три години, с цел да подадат заявление за погашение на обезщетение. Те би трябвало да потвърдят основателността на своите искания и документите им да бъдат оценени от министерството на опазването на здравето.

В случай че някое от заявките бъде отхвърлено, неговият вносител ще може да апелира гратис решението в съда. Присъдените компенсации няма да бъдат облагани с налози.

Очаква се размерът на компенсацията да бъде в размер на към 12 000 евро, а съгласно създателите на законопроекта се чака към 400 дами да подадат заявление за обезщетение.

Междувременно ромски организации настояват, че практиката на дезинфекция на дами от малцинството е траяла и през 90-те години на предишния век, като последният подобен случай е регистриран през 2009 година

Случващото се към законопроекта в Чехия се следи с огромен интерес в прилежаща Словакия, както и в Унгария, където също се е прилагала сходна процедура към представителки на ромското малцинство по времето на социализма.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР