Социална изолация, добра лична хигиена и дезинфекция на всички предмети,

...
Социална изолация, добра лична хигиена и дезинфекция на всички предмети,
Коментари Харесай

Съветите на лекарите: Как да се предпазим от COVID-19?

Социална изолираност, добра персонална хигиена и стерилизация на всички предмети, които пипаме отвън дома си. Това са главните препоръки, които дават медиците, в опит да предпазят популацията от мълниеносно увеличение на броя на инфектираните с ковид. В момента общият брой на инфектираните е 107, умрелите са трима. Какво, обаче, би трябвало да вършим, с цел да предпазим себе си и фамилията си?

„ Най-важно е да пазим очите и устата, с цел да избегнем заразяване с коронавитус “, изясни в ефира на bTV епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По думите й, евентуално доста хора са преболедували новата зараза и не са разбрали, а пикът може да бъде изгладен, в случай че съблюдаваме предписаните от щаба ограничения и се изолираме, а когато сме на открито, не се доближаваме доста до другите хора, носим маски и не си пипаме устата и лицето, преди да си измием ръцете.

„ Този вид ковид се закача за долната част на дихателните пътища, а усложнява обстановката дългия инкубационене интервал, който в 14 дни “, изясни пулмологът доктор Александър Симидчиев. Според експертите коронавирусът не е невидима опасност и може да бъде надвит.

Какво е в действителност е COVID-19 и по какъв начин става заразяването?

COVID-19 е кръстен на пипалата, наподобяващи корони, които стърчат от повърхността му. Обвит е в мехур от липидни молекули, които се разпадат при контакт със сапун.

Вирусът навлиза в тялото през носа, устата или очите и се прикрепва към клетките в дихателните ни пътища, които създават характерен протеин. Веднъж влезнал в клетката, вирусът освобождава генетичен материал. С това се задейства развой, който нагледно се назовава „ похищение на клетката “. Вирусът стартира бързо за де възпроизвежда.

Повечето инфекции COVID-19 предизвикват тресчица, защото организмът се бори да почисти вируса. В тежки случаи се получава свръхреакция на имунната система, която стартира да нападна белодробните кафези. Именно това може да затрудни дишането и в някои случи да докара до съдбовен край.

Ето няколко метода да се предпазим от заразяване

Когато се приберем у дома, би трябвало да си събуем обувките и да ги оставим на открито, с цел да не вкарваме вътре всичко, донесено извън.

Ако нямаме опция да закачим външните облекла на окачалка, изнасямe ги на открито да се проветрят няколко часа.

Първото нещо, което би трябвало да създадем, прибирайки се у дома, е да си измием добре ръцете с топла вода и щедро количество сапун.

Ръцете би трябвало да се мият най-малко минута. Накрая и китките. Отмиваме сапуна с китките надолу.

Нещо, което е доста значимо – взимаме един слой хартия и с него стопираме водата. За да не пипаме повърхнина, която сме пипали с мръсни ръце и да замърсим още веднъж ръцете.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР