Социалдемократите печелят парламентарните избори в Германия с 25,7%. След тях

...
Социалдемократите печелят парламентарните избори в Германия с 25,7%. След тях
Коментари Харесай

Социалдемократите печелят изборите в Германия с 25,7%

Социалдемократите печелят парламентарните избори в Германия с 25,7%. След тях са християндемократите, като разликата е единствено от 1,5%. Трето място заемат „ Зелените “, следват либералите от Партията на свободните демократи, „ Алтернатива за Германия “ остава на пета позиция.

В Народното събрание влизат и „ Левите “, въпреки, че те са с 4,9% - малко под 5-процентова преграда. Въпреки всичко те ще имат своите представители, тъй като имат непосредствено определени депутати.

Големият въпрос сега е кой ще наследи поста на канцлера Ангела Меркел. Това зависи от договарянията, които стартират. Възможностите са две, така наречен коалиция „ Светофар “ сред социалдемократи, „ Зелените “ и либерали или коалиция „ Ямайка “, която е сред – християндемократи, либерали и „ Зелените “. Според резултатите не е изключена и трета опция за коалиция сред християндемократи и социалдемократи, каквото беше последното държавно управление и последните няколко кабинета на Меркел.

Очакват се договарянията да продължат най-малко до пролетта.

Интересно е, че „ Алтернатива за германия “ с изключение на Саксония, обичайна ѝ цитадела, крайнодесните печелят още една провинция – Тюрингия. В провинциите, в които бяха огромните наводнения това лято социалдемократите печелят повече гласове, в провинцията Северен Рейн-Вестфалия, където главен претендент министър-председател беше християндемократът Армин Лашет, също печелят неговите съперници от социалдемократите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР