Сотир Цацаров - корумпирани са само тези, които не ме

...
Сотир Цацаров - корумпирани са само тези, които не ме
Коментари Харесай

Как се търси корупция в съдебната власт

Сотир Цацаров - корумпирани са единствено тези, които не ме харесват

© Анелия Николова Още по тематиката
Председателката на Апeлaтивен съд-София, си е разпределила дело за 102 млн. лева нелегално

Проверката против Даниела Дончева стартира, откакто арбитър я упрекна в корупция
21 мар 2018
Спорното " дело за 102 милиона " активи на КТБ се падна на арбитър Мадлена Желева

До тук се стигна, откакто председателската на Софийския апелативен съд Даниела Дончева се води след обвинявания в дейности със " мощен корупционен аромат "
7 ное 2017 Не са доста случаите, в които прокуратурата сама оповестява, че е решила да приключи едно следствие. Още повече когато става дума за корупция.

Ето за какво прессъобщението на държавното обвиняване от четвъртък, че Софийска градска прокураутра не е разкрила закононарушение в дейностите на ръководителя на Апелативен съд – София Даниела Дончева, наподобява извънредно. Още повече, че решението на незнайния прокурор е било взето преди три седмици - за какво се оповестява чак в този момент? Отговорът не е сложен - би трябвало да се помогне незабавно на непосредствен до статуквото сътрудник.

Във вторник стана ясно, че Инспекторатът към Висш съдебен съвет (ИВСС) е открил съществени нарушавания на Даниела Дончева при разпределението на каузи в съда. Повод за инспекцията стана съдията Милен Василев, който упрекна Дончева в дейности с корупционен привкус, откакто тя издала заповед, с която иззела всичките му каузи, в това число и дело за 102 млн. лева, по което преди този момент е проявявала интерес.

Случаят стигна до общото заседание на съда. Даниела Дончева изиска да бъде тествана от прокуратурата и ИВСС. Назначена от ръководителя на Върховния касационен съд инспекция откри нарушавания, а в средата на февруари идентични констатации е направила и проверката на ИВСС. Актът от инспекцията на правосъдния инспекторат, за който " Капитал " заяви тази седмица, не е финален, защото арбитър Дончева е подала възражения против него, които би трябвало да бъдат прегледани от ИВСС преди да реши дали да внесе предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане.

След като констатациите на ИВСС се появиха в медиите, от институцията излязоха със известие по случая, а в четвъртък и прокуратурата реши да уведоми обществото, че не е разкрила закононарушение в дейностите на арбитър Дончева. Тя беше наложена на поста от кръгове в предходния Висш съдебен съвет, близки до основния прокурор Сотир Цацаров и тогавашния ръководител на Върховния административен съд Георги Колев.

Какво (не) споделя прокуратурата
По време на траялото четири месеца следствие е било събрано копие от делото на първа и втора инстанция и са разпитани трима очевидци - съдиите, взели участие в правосъдния състав, на който делото е било разпределено. Те са споделили, че " по отношение на тях не е реализиран извънпроцесуален контакт от страните от техни представители или от трети заинтригувани лица и не им е оказвано каквото и да е влияние от управлението на САС за взимане на съответна позиция по предмета на обсъжданото комерсиално дело ". След това незнайният прокурор е стигнал до извода, че иззелата делото арбитър Дончева не се е произнесла по него, тъй като си е направила отказ (след скандала) и освен това състояние няма по какъв начин да има закононарушение.

От прокуратурата разбираме, че са разпитали съдиите, на които е взето делото, и те били споделили, че никой не им е въздействал. Разпитаните трима съдии са тези, които Дончева в действителност не е оставила да решат делото. Това, че тя го е взела (незаконно съгласно ИВСС) не е влияние съгласно държавното обвиняване.

В прокурорското известие не излиза наяве дали държавното обвиняване е анализирало:
-факта, че допреди да изземе това дело арбитър Дончева не гледа съвсем никакви дела;
-делото (с веществен интерес за над 105 млн. лева.) се пада на инцидентен принцип на състав;
- има нелегално влияние върху състава, защото делото му е конфискувано, т.е въздействието е постигнало резултата си - съдът, който някому не харесва, е преодолян;
- председателката, която не е посочила досега податливост да гледа каузи, нарушава закона, като взема делото на собствен докладч
- една седмица (горе-долу толкоз написа и в писмото на арбитър Милен Василев) преди да изземе делото арбитър Дончева го взема от деловодството в кабинета си. От прессъобщението не излиза наяве дали това събитие е било изследвано, само че то сигурно еднопосочно демонстрира,че тя има интерес тъкмо към това дело.

При тези обстоятелства въпроси като може и желае ли прокуратурата (единствената институция със суверенна подготвеност да повдига обвинение) да се бори с корупцията в правосъдната власт и какъв беше смисълът от основаването на новият антикорупционен орган и прехвърлянето на делата в профилираната прокуратура нямат потребност от отговор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР