Соснование Древен Рим често е смятан за средище на разврат

...
Соснование Древен Рим често е смятан за средище на разврат
Коментари Харесай

5 пикантни секс скандала от Древен Рим

Соснование Древен Рим постоянно е считан за средище на разврат и крах. Многобройни императори и аристократи от това време са били въвлечени във всевъзможни мръсни и скандални случки зад кулисите, както следва да забележим.

Нека разгледаме някои от най-интересните и известни кавги, останали в историята:

1. Юлий Цезар - Кралицата на Витиния

Една от най-пикантните злословия в Древен Рим се отнася не за кого да е, а за Юлий Цезар и хомосексуалната спекулация, която се твърди, че е имал с крал Никомед IV на Битиния (царство в днешна Турция). Историята е от годините на образуване на Цезар като самоуверен млад боец, когато той е изпратен в двора на Никомед и наподобява, че му харесва прекалено много там.

Слуховете за този царски романс преследвали Цезар години по-късно и хората сигурно не се тормозили да го загатват. Политическият противник Марк Бибул присмехулно нарекъл Цезар " кралицата на Витиния ", а великият общественик и оратор Цицерон писал, че Цезар изгубил девствеността си с царя, до момента в който лежал на златна софа. В една военна ария, която сякаш възхвалявала Цезар, даже се съдържали думите: " Цезар повали галите, Никомед повали Цезар ".

Дали Цезар и Никомед в действителност са били любовници? Историците не престават да спекулират и истината евентуално в никакъв случай няма да се разбере. Но не може да се отхвърли, че това е един от най-трайните кавги на неговата ера.

2. Валерия Месалина - императорската продажница

Може би единствената най-прочута жена в римската история е Валерия Месалина, брачна половинка на император Клавдий. Безмилостна политическа интригантка, която подготвяла паденията и убийствата на враговете си, Месалина била известна и със половия си вкус. Всъщност нейната разхайтеност е била предмет на митове в продължение на хиляди години, въодушевили голям брой пиеси, картини, опери и филми.

Римският стихотворец Ювенал я назовава " императорската курва ", а историкът Светоний написа, че " тя е направила най-срамните изстъпления ". Има и история, разказана от великия римски публицист Плиний Старши, който разказва по какъв начин тя се е състезавала с известна продажница, коя от тях ще преспи най-вече мъже поредно. Според Плиний " императрицата я изпреварила след непрестанен сексуален акт, денонощно, при двадесет и петата прегръдка ".

В последна сметка плътските подвизи на Месалина довели до нейната гибел. Когато се омъжила за един от любовниците си, този акт на скандална бигамия претендирал публично отмъщение и тя била екзекутирана от преторианската армия.

3. Калигула - кръвосмесителният тиранин

Ако има римлянин, чието име е синоним на полов ексцес, садизъм и аристократична полуда в античния свят, това е Калигула. Както постоянно се случва с известните римляни, мъчно е да се разграничат обстоятелствата от шумотевицата, само че историите за монументалната суетност и надменност на император Калигула изобилстват. Той се представял за жив господ, поръчвал да убиват хора за развлечение и се отдавал на ненаситните си полови нагони.

Римските хроникьори се задълбочават в сведенията за извращенията на Калигула, като Светоний написа, че императорът е трансформирал двореца си в дословен обществен дом. Светоний споделя също, че Калигула " живеел в всекидневно блудничество с всичките си сестри и на огромен прием поставял всяка от тях поредно под себе си, до момента в който брачната половинка му се облягала горе ".

Говори се, че Калигула повърхностно си е помагал с непознати съпруги, като ги е излагал пред себе си за инспекция и избор в стила на пазара за плебеи. Според един роман той даже предиздвикал една младоженка да бъде отнесена от личния ѝ брачен прием, с цел да може да се гаври с нея. Не се гаври с жена ми - споделил сякаш императорът на нещастния жених. Дали това е било жестока смешка, или Калигула в действителност е изгубил разсъдъка си, можем единствено да гадаем.

4. Тиберий - Островът на покварата

Той може и да не е толкоз общоизвестен като Калигула, само че император Тиберий може би фактически го е надминал по безнравственост. Първоначално умен и сдържан държател, който укрепва Римската империя, по-късно Тиберий се отдръпва от публичния живот и се отдръпва на остров Капри.

Според римските предания този идиличен остров се трансформирал в епицентър на извращенията. По думите на огромния римски историк Тацит Тиберий " се впуснал във всякаква поквареност и срам, когато страхът и срамът били отхвърлени, той просто се отдавал на личните си пристрастености ".

Затворен в замък, декориран с порнографско изкуство, той принуждавал нежелаещи мъже и дами да вземат участие в насилствени оргии.

Това държание се считало за нещо оттатък границите на допустимото даже за хедонистичните аристократи, а Светоний разказва злоупотребата като " низост, която не е подобаваща за споменаване или чуване ".

5. Юлия Старша - дамата на перверзника

Независимо дали Тиберий е бил чак толкоз демонски, колкото описват историите, едно нещо знаем сигурно - брачната половинка му Юлия също е била обект на скандални злословия.

Бракът им бил чисто политически съюз, като Тиберий бил заставен да изостави първата си брачна половинка, която откровено обичал, поради Юлия. Тя, от своя страна, му изневерявала с ненаситност, като се сдобила с редица любовници, измежду които имало и светила като сина на Марк Антоний. Философът Сенека оповестява, че тя приемала любовници " на тълпи ", а римският историк Дион Касий разказва нейните " нощни пиршества и пиянства във Форума ". Твърди се, че даже е проституирала за лично наслаждение.

За татко ѝ, император Август, това било прекомерно доста и най-после той се пречупил и я изпратил в заточение на остров, където ѝ било неразрешено да се среща с мъже и да пие вино. Наказанието ѝ траяло, когато Август починал и бил завещан от брачна половинка ѝ Тиберий, който наложил толкоз строги ограничавания на активността ѝ, че се допуска, че е умряла от недохранване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР